Ciné ΑΡΓΩ: προβολή του ντοκιμαντέρ "Τέλος Χρόνου"


Το Ciné ΑΡΓΩ σας προσκαλεί σε μία ακόμη βραδιά από εκείνες που μας κάνουν χαρούμενους και περήφανους, από εκείνες που κάνουν αυτό το κινηματογραφικό ταξίδι πραγματικά να αξίζει!

Εγκαινιάζουμε τον κύκλο προβολών για την ΠΑΙΔΕΙΑ και σας περιμένουμε όλους στη προβολή ενός εξαιρετικού και χρήσιμου ντοκιμαντέρ, παρουσία του σκηνοθέτη, καθώς και στη συζήτηση που θα ακολουθήσει για ένα θέμα που αφορά όλους… τα παιδιά μας!!



Τέλος Χρόνου (Final Year)

Σκηνοθεσία: Λουκάς Παλαιοκρασάς | 2021 | Ελλάδα | 74’

 

Η Σοφία, ο Λορντ, ο Αλέξανδρος και ο Νίκος είναι μαθητές Λυκείου στην Αθήνα. Ενός λυκείου όπως τόσα άλλα, ταλαιπωρημένου από τα χρόνια και τις παθογένειες ενός εκπαιδευτικού συστήματος που αγνοούν και τους αγνοεί. Στην τελική ευθεία προς τις Πανελλήνιες, μια κατάληψη και η πανδημία βάζουν τις ζωές τους σε αναμονή.

Η κάμερα, ως σιωπηλός παρατηρητής παρακολουθεί τα παιδιά να ζουν, να μαθαίνουν, να θυμώνουν, να απογοητεύονται και να ελπίζουν, να μεγαλώνουν. Ψάχνουν να βρουν τη θέση τους στον κόσμο, μέσα από ένα τραγούδι, μια φιλία ή έναν έρωτα. Ο σκηνοθέτης καταγράφει όλα όσα καθόρισαν τη δική του γενιά, θέλοντας παράλληλα να αναδείξει τα διαχρονικά προβλήματα του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος, μέσα από τις εξομολογήσεις των ίδιων των παιδιών, στην πορεία τους προς την ενηλικίωση.



Συμμετοχές σε Φεστιβάλ και Βραβεύσεις

  • Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους (2022) / Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους

«Για το θάρρος να αντιμετωπίσει χωρίς κριτική ένα πολύ σημαντικό κοινωνικό και εκπαιδευτικό πρόβλημα, με ενσυναίσθηση και εντυπωσιακή εγγύτητα.»

        11ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Ντοκιμαντέρ Αegean Docs (2023) / Βραβείο Καλύτερου Ελληνικού Ντοκιμαντέρ

 

«Για το άρτιο κινηματογραφικό αποτέλεσμα μιας επίπονης και απαιτητικής κινηματογραφικής παρατήρησης.»

 

Επίσημη συμμετοχή:

 Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (2022)

Docfest Χαλκίδα (2023)



ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

Ο Λουκάς Παλαιοκρασάς γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελλάδα. Σπούδασε Επικοινωνία στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος και το 2014 απέκτησε εργασιακή εμπειρία σε εταιρεία παραγωγής στο Λος Άντζελες μέσω υποτροφίας του διεθνούς οργανισμού Libra Group. Έχει σκηνοθετήσει ντοκιμαντέρ για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο που έχουν προβληθεί σε διεθνή φεστιβάλ και σημαντικά εκπαιδευτικά ιδρύματα όπως το Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης και το NYU της Νέας Υόρκης. Το CITIZEN XENOS, το πρώτο μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ του έκανε πρεμιέρα το 2018 στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και ήταν υποψήφιο για το βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας. Το δεύτερο μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ του με τίτλο ΤΕΛΟΣ ΧΡΟΝΟΥ (FINAL YEAR), μια συμπαραγωγή της ANEMON και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, προβλήθηκε στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 24ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, κυκλοφόρησε στις 24 Νοεμβρίου 2022 στους κινηματογράφους, ενώ τον Δεκέμβριο 2022 συμμετείχε στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και για Νέους, όπου κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους. Ακόμα, έχει αναλάβει τη δημιουργία ντοκιμαντέρ για τις δράσεις του προγράμματος Active Citizens Fund Greece με διαχειριστές επιχορήγησης το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow. Έχει βραβευτεί από την ARTWORKS (2022) και είναι Fellow του Προγράμματος Υποστήριξης Καλλιτεχνών Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

                                                                                                     

Film Credits:  ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ - ΣΕΝΑΡΙΟ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ - ΗΧΟΛΗΨΙΑ: ΛΟΥΚΑΣ ΠΑΛΑΙΟΚΡΑΣΑΣ

   ΜΟΝΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΑΙΔΩΝ ΓΚΡΕΤΣΙΚΟΣ

   ΜΟΥΣΙΚΗ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΜΑΡΑΣ

   ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: ΜΑΡΙΑ ΑΛΕΞΙΟΥ

   ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: ΗΛΕΚΤΡΑ ΠΕΠΠΑ, ΕΥΑ ΓΚΙΟΚΡΟΥΣΗ

   ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ & ΜΙΞΗ ΗΧΟΥ: ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΟΥΠΕΤΩΡΗΣ

   ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΧΡΩΜΑΤΟΣ: ΜΑΝΟΣ ΧΑΜΗΛΑΚΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΥ

   ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΙΚΟΝΑΣ & ΗΧΟΥ: AUTHORWAVE

   ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ: ΡΕΑ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗ, ΓΙΟΥΡΙ ΑΒΕΡΩΦ

   ΜΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ANEMON PRODUCTIONS

   ΣΕ ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

 

Έγραψαν για την ταινία

 

«Βαθιά συγκινητικό... αποκαλυπτικές αλήθειες για το τι σημαίνει να είσαι έφηβος σήμερα... Ο Λουκάς Παλαιοκρασάς “επέστρεψε” στο σχολείο για ένα ντοκιμαντέρ που σε στέλνει αδιάβαστο.» - Μανώλης Κρανάκης, FLIX

 

«Στον μικρόκοσμο της σχολικής αίθουσας και της γενικότερης εμπειρίας του λυκείου μάς βάζει το καινούργιο ντοκιμαντέρ του Λουκά Παλαιοκρασά, το οποίο ξεχωρίζει χάρη στη θαυμαστή του πρόσβαση και την αυθεντικότητα που αποπνέει.» - Αιμίλιος Χαρμπής, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

 

«Συγκινητικές οι εξομολογήσεις των παιδιών, δίνουν στην ταινία τη δύναμη ενός δράματος χαρακτήρων.» - Χρήστος Μήτσης, ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ



 


Σχόλια