Eκδήλωση με τον συνθέτη Θωμά Μπακαλάκο με θέμα «Ελληνικός Μουσικός Θησαυρός»

 «ΑΡΓΩ»  ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ

Ενημερώνουμε ότι ο προβλεπόμενος αριθμός θέσεων για την εκδήλωση 
(πολύ περιορισμένος λόγω των μέτρων προστασίας από την πανδημία) 
έχει ήδη εξαντληθεί

 ενώ όπως προβλέπεται από τα υγειονομικά μέτρα προστασίας  
όσοι συμμετέχουν θα πρέπει να διαθέτουν  
α) πιστοποιητικού εμβολιασμού 
ή β) πιστοποιητικού νόσησης  
ή γ) αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορoνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test)

Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι, 

την Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2021, ώρα 19.00, στην εκδήλωση με θέμα «Ελληνικός Μουσικός Θησαυρός» η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο του 1ου Λυκείου Χαλανδρίου, o σπουδαίος συνθέτης Θωμάς Μπακαλάκος μετά από πρόσκληση του Συλλόγου μας, παρουσιάζει τη Μουσική Πρόταση Σύνθεσης που έχει διατυπώσει για τη δημιουργία έργων κλασικής μουσικής και όχι μόνο, με ιδιότητες και χαρακτηριστικά που να τα καθιστούν έργα ελληνικά

Ομιλητές:

- Απόστολος Παληός, Δρ Μουσικολογίας, σολίστας πιάνου, διευθυντής ορχήστρας,  απόφοιτος των Μουσικών Ακαδημιών του Βερολίνου και της Λειψίας

- Αλεξάνδρα Γιαλίνη, παραγωγός του Γ’ Προγράμματος της ΕΡΤ και μουσικός

- Θα προλογίσει ο πρόεδρος του συλλόγου «ΑΡΓΩ» Στέφανος Καμπάς.

Ευχαριστούμε το 1ο Λύκειο Χαλανδρίου και τη διευθύντρια κυρία Φωτεινή Θραμπουλίδου για τη φιλοξενία της εκδήλωσης.






Αναλυτικά για την εκδήλωση 

«Ελληνικός Μουσικός Θησαυρός»


Ο συνθέτης Θωμάς Μπακαλάκος προσκαλεσμένος σε εκδήλωση του Πολιτιστικού - Επιστημονικού Συλλόγου Χαλανδρίου «ΑΡΓΩ» που διοργανώνει την Τρίτη 9-11-2021 στο Αμφιθέατρο του 1ου Λυκείου Χαλανδρίου, θα παρουσιάσει τη δική του Μουσική Πρόταση Σύνθεσης για τη δημιουργία έργων κλασικής μουσικής και όχι μόνο, με ιδιότητες και χαρακτηριστικά που να τα καθιστούν έργα ελληνικά, κατανοητά και από τους Έλληνες, αλλά σεβαστά και από τους ξένους.

Ο τίτλος που έδωσε ο συνθέτης στην ομιλία του είναι: ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ

Θα αναφερθεί στους μουσικούς τόπους στους οποίους ανιχνεύεται ο ελληνικός μουσικός θησαυρός και στους τρόπους αξιοποίησής του, για τη δημιουργία μουσικών μοτίβων και φράσεων, ως δομικών στοιχείων σύνθεσης μουσικών έργων, με ιδιότητες και χαρακτηριστικά που να τα καθιστούν έργα ελληνικά.

Γενικότερα ο συνθέτης, θα υποστηρίξει ότι μια νέα εποχή ξεκινάει για την ελληνική μουσική:

·    Εάν αξιοποιήσουμε δημιουργικά την παρατήρησή του ότι η Ελληνική Ομιλούμενη γλώσσα δύναται να επιδρά γόνιμα στη μουσική, μέσω των τονικών της ενοτήτων, που μπορούμε να πούμε ότι αποτελούν τις φωνητικές φράσεις ή φωνητικές λέξεις αυτής και των συστατικών του τόνου της γλώσσας μας, που δέχτηκε ως ακριβή κληρονομιά και αξιοποιεί σήμερα με το δυναμικό της χαρακτήρα, από την εποχή που η γλώσσα μας, στην εξελικτική της πορεία, είχε το μελισματικό-προσωδιακό της χαρακτήρα.


·    Εάν αφήσουμε τις καθαρές ελληνικές παραδόσεις να ποτίσουν τα έργα μας.


·    Εάν φέρουμε στο προσκήνιο την Ελληνική Μουσική Γλώσσα για την έκφραση των μουσικών μας ιδεών στη σύνθεση των έργων μας, αξιοποιώντας τα γλωσσικά μουσικά της σημεία που αποτελούν τη βάση του λεξιλογίου της.


·    Εάν αξιοποιήσουμε τα γλωσσικά μουσικά της σημεία που παράγονται κατά τη διαδικασία σύνθεσης, όταν επιδιώκουμε να επιδρά γόνιμα στην μουσική η Ελληνική Ομιλούμενη Γλώσσα. Αυτό αποτελεί και έναν από τους τρόπους εμπλουτισμού της Ελληνικής Μουσικής Γλώσσας, κάτι που ο λαός μας το κάνει χωρίς διακοπή με τη δημιουργία των δημοτικών μας τραγουδιών, ως εναλλαγή των ελληνικών μουσικών νόμων μέσα στους αιώνων.


·    Εάν συνεχίσουμε να συνθέτουμε μουσικές νουβέλες, ένα νέο είδους πρωτότυπων ελληνικών έργων που ξεκίνησε να συνθέτει ο Θωμάς Μπακαλάκος εμπνεόμενος από το δημοτικό μας τραγούδι, το οποίο αξιοποιεί με σύγχρονη μουσική σκέψη, στο πλαίσιο της δυτικής μοντέρνας συνθετικής διαδικασίας, όπως τόνισε ο σπουδαίος δρ μουσικολογίας Απόστολος Παληός, σε δημοσίευμά του στον ημερήσιο τύπο, κάτι που αποτέλεσε αφετηρία για να συντάξει την επιστημονική του ανακοίνωση που απασχόλησε το μουσικολογικό συνέδριο της Τιφλίδας, την περασμένη Άνοιξη, μια πολυσέλιδη ανακοίνωση που προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον των συνέδρων και ευρύτατο διάλογο. Η ανακοίνωση αυτή δημοσιεύτηκε πρόσφατα σε διεθνές μουσικολογικό περιοδικό και αυτές τις μέρες θα δημοσιευτεί σε ακόμα ένα.


Ο Θωμάς Μπακαλάκος πιστεύει ότι είναι επιτακτικό καθήκον όλων μας να αξιοποιήσουμε στη σύνθεση έργων κλασικής μουσικής:

·       Τον τεράστιο και ανεξάντλητο μουσικό θησαυρό, που μας προσφέρουν οι δύο δίδυμες αδερφές, Ελληνική Ομιλούμενη Γλώσσα και Ελληνική Μουσική Γλώσσα, δύο ακουστικά φαινόμενα με κοινά χαρακτηριστικά και παράλληλη πορεία στους αιώνες, έχοντας πάντα μαζί τους και την τρίτη γλώσσα του λαού μας, που είναι η Γλώσσα της Χειρονομίας - της Κίνησης- του Ελληνικού χορού.

·       Το μεγαλειώδες δημοτικό μας τραγούδι, το οποίο στέκεται κοντά στις τρεις γλώσσες του λαού μας ως κολώνα σταθερότητας, πέραν του ότι από αυτό γαντζώνεται ο λαός μας, στα δύσκολα γυρίσματα της ιστορίας του, για να κρατήσει ζωντανές γλώσσα και πίστη, για να υπάρξει.                                                                                                                      

     Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι ο γραμματικός τύπος που διδάσκει η γραμματική της σημερινής μας Ελληνικής Ομιλούμενης Γλώσσας, είναι θεμελιωμένος στη γραμματική βάση  των δημοτικού μας τραγουδιών και της νεοελληνικής λογοτεχνίας,, ο ίδιος που καθιερώθηκε από το 1917 και έχει γίνει πια παράδοση στην ελληνική παιδεία.

    Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης ότι το δημοτικό μας τραγούδι, αξιοποιούμενο ως πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία νέων έργων σύγχρονης ελληνικής μουσικής και όχι ως αποθήκη εξωτισμών, κάτι που μπορούν να το κάνουν οι ξένοι συνθέτες, θέλοντας να προσδώσουν φρεσκάδα σε κάποιο σημείο του έργου τους, δύναται τότε το δημοτικό μας τραγούδι να καταστεί και πηγή εμπλουτισμού της Ελληνικής Μουσικής Γλώσσας με νέα γλωσσικά μουσικά σημεία.  Ένας τέτοιος τρόπος αξιοποίησής του είναι και αυτός που ο Θωμάς Μπακαλάκος αναπτύσσει στο δεύτερο κεφάλαιο της Μουσικής Πρότασης Σύνθεσης.


Εάν όλα τα παραπάνω γίνουν και άλλα που ίσως θα προκύψουν από την έρευνα άλλων συνθετών, τότε τα μουσικά μας έργα θα απλώσουν βαθιές ρίζες στα χώματα της πατρίδας μας και στις καρδιές των Ελλήνων, τότε τα έργα μας θα περάσουν και τα σύνορά μας.

Θα ακουστεί έτσι στην παγκόσμια μουσική σκηνή μια καθαρή και ξεχωριστή μουσική φωνή της πατρίδας μας, από όπου σήμερα δυστυχώς λείπει. Αν έχουμε σήμερα ένα μουσικό ίχνος στην παγκόσμια μουσική σκηνή, αυτό το οφείλουμε στο έργο του Νίκου Σκαλκώτα.  
Φυσικά η μουσική έρευνα δεν πρέπει ούτε στιγμή να σταματήσει.

Την εκδήλωση θα ανοίξει ο πρόεδρος του συλλόγου Στέφανος Καμπάς και στη συνέχεια θα πάρει το λόγο η Αλεξάνδρα Γιαλίνη γνωστή παραγωγός του Τρίτου προγράμματος και μουσικός, η οποία θα προλογίσει την εκδήλωση για να δώσει στη συνέχεια το λόγο στο συνθέτη Θωμά Μπακαλάκο.

Την εκδήλωση θα κλείσει ο πολυβραβευμένος σολίστας πιάνου, διευθυντής ορχήστρας Απόστολος Παληός, Δρ Mουσικολογίας, απόφοιτος της Μουσικής Ακαδημίας του Βερολίνου και της Λειψίας, διδάσκων σε μουσικά πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Θα μιλήσει για την επιστημονική μουσικολογική ανακοίνωση που παρουσίασε στο διεθνές Μουσικολογικό Συνέδριο της Τιφλίδας με θέμα τη δημιουργία έργων του Θωμά Μπακαλάκου σε εφαρμογή της Μουσικής Πρότασης Σύνθεσης, επικεντρώνοντας στα έργα που ο συνθέτης ονομάζει μουσικές νουβέλες, για να κλείσει την επιστημονική του ανακοίνωσή με αναφορά στο σύνολο της Μουσικής Πρότασης του συνθέτη.



-


Σχόλια