"ΑΡΓΩ" Πολιτιστικός - Επιστημονικός Σύλλογος Χαλανδρίου
Για τα «έργα» στην Ακρόπολη
Απαξίωση της ανεκτίμητης πολιτιστικής κληρονομιάς των προγόνων μας
Θλίψη και απογοήτευση δημιουργούν οι εικόνες από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης μετά τις πρόσφατες αλλά και τις σε εξέλιξη επεμβάσεις εκτεταμένης τσιμεντόστρωσης
Ήδη έχουν προκληθεί ευρύτατα αντιδράσεις και αντιρρήσεις για τα υλικά, την έκταση και το αισθητικό αποτέλεσμα της επέμβασης, τόσο από φορείς όπως ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και το Ελληνικό Τμήμα του «Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών-ICOMOS» όσο και με το κείμενο διαμαρτυρίας από εκατοντάδες αρχιτέκτονες, αρχαιολόγους, ιστορικούς, συντηρητές, καλλιτέχνες, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης. Όλοι επισημαίνουν ότι -τέτοιου είδους επεμβάσεις είναι αντίθετες στις διεθνώς αναγνωρισμένες και θεσπισμένες αρχές διαχείρισης αρχαιοτήτων, και δεν έχουν καμία σχέση με την έννοια της διατήρησης, συντήρησης και διαφύλαξης αρχαιοτήτων.
Είναι προφανές ότι οι νέοι τσιμεντοστρωμένοι δρόμοι από σκυρόδεμα, με πλάτος έως δέκα μέτρα και ύψος που ξεπερνάει τα 30 εκ., δεν εξυπηρετούν την κίνηση των ατόμων με αναπηρία, όπως παρουσιάσθηκε, αλλά την προσέλκυση μαζικού τουρισμού. Όμως, τα μνημεία της Ακρόπολης δημιουργήθηκαν σε άλλη εποχή με εντελώς διαφορετικά πληθυσμιακά μεγέθη και κλίμακες χρήσης.
Η Ακρόπολη, το κορυφαίο μνημείο της χώρας και μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, φέρει πανανθρώπινες αξίες και υψηλό συμβολισμό για την ίδια τη Δημοκρατία. Αποτελεί ένα μοναδικό καλλιτεχνικό θησαυρό που έχει κληροδοτηθεί στη σύγχρονη Ελλάδα η οποία υποχρεούται να διαφυλάξει την πολιτιστική της κληρονομιά και τον οικουμενικό χαρακτήρα του μνημείου.
Δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως ένα μαζικό εμπορικό τουριστικό προϊόν. Δεν μπορεί ο σχεδιασμός των όποιων αναγκαίων παρεμβάσεων στην Ακρόπολη να προσδιορίζεται από τις αισθητικές επιλογές των εκάστοτε αρμοδίων. Δεν μπορεί στον Ιερό Βράχο και τα μνημεία της Ακρόπολης να αναπαράγονται τα κατασκευαστικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά μιας τσιμεντούπολης, όπως δυστυχώς είναι η σύγχρονη Αθήνα.
Με βάση και τις επίσημες καταγγελίες για καταστροφές σε τμήματα αρχαίων πωρόλιθων κατά την κατασκευή του ανελκυστήρα, δεν θεωρούμε ότι μπορούν οι εργασίες και οι επεμβάσεις στα αρχαιολογικά μνημεία, ιδίως στην Ακρόπολη, να ανατίθενται σε ιδιωτικούς φορείς - χορηγούς, με τις δικές τους λογικές και συνεργεία, παρακάμπτοντας τις αρμόδιες Αρχαιολογικές Υπηρεσίες που έχουν εξειδικευμένο και κατάλληλο προσωπικό.
Εξάλλου, δεν θεωρούμε ότι η καλαισθησία, η παγκόσμια αίγλη και η διαχρονικότητα των αρχαίων μνημείων αποτελούν το χώρο όπου θα εκφράζεται η ματαιοδοξία σύγχρονων χορηγών και υπουργών με την ανάρτηση μαρμάρινων επιγραφών με τα ονόματά τους.
Προσπαθώντας να προσαρμόσουμε την Ακρόπολη στα δικά μας μέτρα, υποβιβάζοντάς την σε εμπορικό έκθεμα, αλλοιώνονται αυτά τα χαρακτηριστικά που την έκαναν σπουδαία στο πέρασμα των αιώνων: το ανθρώπινο μέτρο, η αρμονία του δομημένου χώρου και η αρμονική συνύπαρξη με το τοπίο.
Η αντιμετώπιση και η διαχείριση των αρχαιοτήτων και των μνημείων προϋποθέτει το σεβασμό και την ταπεινότητα, γιατί ήταν εκεί πριν από μας και οφείλουμε να τα διατηρήσουμε και μετά από μας. Εμείς είμαστε περαστικοί, αλλά τα μνημεία θα παραμείνουν για να μεταφέρουν στην αιωνιότητα την έμπνευση και τους συμβολισμούς τους. Αυτό θα πρέπει να καθορίζει τις όποιες σύγχρονες επεμβάσεις και όχι οι εφήμερες επιδιώξεις και τα πρόσκαιρα οικονομικά ή επικοινωνιακά οφέλη.
Το Διοικητικό Συμβούλιο
6/4/2021
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου