Διαδικτυακή συνάντηση Λέσχης Ανάγνωσης Συλλόγου "Αργώ": Δευτέρα 22/2 με το βιβλίο "SPACE INVADERS"

 

Πολιτιστικός - Επιστημονικός Σύλλογος Χαλανδρίου "Αργώ"


Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι, 
σας προσκαλούμε στην 1η διαδικτυακή συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης

 την Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου ώρα 8.ο0 μ.μ.

θα συζητήσουμε μέσω της πλατφόρμας ΖΟΟΜ

το μυθιστόρημα της  NONA FERNANDEZ SILANES
"SPACE INVADERS"

(εκδόσεις Gutenberg)


με τον μεταφραστή του βιβλίου Κώστα Αθανασίου

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο φιλόλογος  Σταύρος Μποφυλάτος

Δηλώσεις συμμετοχής: argohalandriou@yahoo.com





Space Invaders,  της Nona Fernandez Silanes, Εκδόσεις Gutenberg, σειρά Aldina. 
Μετάφραση: Κώστας Αθανασίου


Χιλή 1980: σε ένα σχολείο του Σαντιάγο έρχεται να φοιτήσει η δεκάχρονη Εστρέγια, κόρη ενός στελέχους της κυβέρνησης Πινοτσέτ. Θα εξαφανιστεί μυστηριωδώς λίγο καιρό αργότερα. Εικοσιπέντε χρόνια μετά, όνειρα και αναμνήσεις στοιχειώνουν τους συμμαθητές της, τη γενιά που μεγάλωσε σε μια χώρα βυθισμένη στον τρόμο.
Από τις διασημότερες προσωπικότητες της Χιλής η Νόνα Φερνάντες (γενν. 1971), με έντονη συμμετοχή σε όλες τις πολιτικές διαδηλώσεις στη χώρα της., θεωρείται κορυφαία εκπρόσωπος της γενιάς των συγγραφέων που μεγάλωσαν την περίοδο διακυβέρνησης του Πινοτσέτ. Για τους συγγραφείς αυτούς ο Χιλιανός συγγραφέας Ρ. Μπολάνιο είχε πει: «Γράφουν σαν δαίμονες, θα κατατροπώσουν όλους μας».

Ανάμεσα στα πολλά βραβεία με τα οποία η Φερνάντες έχει τιμηθεί είναι και το Sor Juana Ines de la Cruz για την καλύτερη ισπανόφωνη συγγραφέα. 

 Σε μια κοινωνία που έχει καταδικαστεί στη λήθη, καθοδηγούμενη από τη λήθη, η μνήμη γίνεται πράξη αντίστασης και είναι καθήκον να εφεύρουμε μια μνήμη. Εκεί όπου δεν γνωρίζουμε, εκεί που δεν έχουμε πληροφορίες, μπορούμε να φανταστούμε. Πρέπει επίσης να γνωρίζεις την αδυναμία δημιουργίας μιας μοναδικής μνήμης. Μια μεμονωμένη εκδοχή συμβάντων, μια επίσημη εκδοχή, είναι ο χειρότερος εχθρός της μνήμης. Πρέπει να μην εμπιστευόμαστε τη μνήμη που καθιερώνεται ως τρόπος να καθησυχαστούμε. Η άσκηση της μνήμης πρέπει να μας ξυπνήσει, να μη μας αφήσει σε ησυχία. Η αληθινή μνήμη είναι το παρόν και πρέπει να είναι ζωντανό, όχι στάσιμο, όχι κρυμμένο σε διάσημες φράσεις ή ράφια βιβλίων ή εγχειρίδια Ιστορίας. Η μνήμη είναι ένα ψευδολόγο και ανακριβές τέρας κατασκευασμένο σε πολλές εκδοχές, με πολλά βλέμματα. Μόνο ξέροντας αυτό είναι δυνατόν να τα πάει κάποιος καλά μαζί της.»


Η Nona Fernández Silanes μιλάει στον Ιωάννη Κοντό στο «πόλη Κ» με αφορμή το μυθιστόρημα «Space Invaders» που κυκλοφορεί στη σειρά Aldina (μετάφραση: Κώστας Αθανασίου, έργο εξωφύλλου: Βούλα Φερεντίνου).
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη: https://bit.ly/391LYHC




Σχόλια