Επιστολή του Δ.Σ. του Συλλόγου "ΑΡΓΩ" προς το Ε.Σ.Ρ. (Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης)

«ΑΡΓΩ»   Πολιτιστικοσ - επιστημονικοσ συλλογοσ χαλανδριου

 

                                                                                                                                 Δευτέρα  7.9.2020

Προς : Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης

Θα θέλαμε να εκφράσουμε σε σας, ως αρμόδιο φορέα για την ραδιο-τηλεόραση, την διαμαρτυρία, καθώς και την ανησυχία μας, σχετικά με την τηλεοπτική εκπομπή "Big Brother", με αφορμή τη συγκεκριμένη σκηνή που ξεσήκωσε αντιδράσεις.

Είναι σαφές ότι πρόκειται για τηλεοπτικό πρόγραμμα στο οποίο δεν παραβιάζονται απλώς και υπονομεύονται βασικοί κανόνες ανθρώπινης αξιοπρέπειας, αλλά διαμορφώνει την εικόνα και τη νοοτροπία υποβάθμισης στοιχειωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων, αλλά και προβολής αρνητικών και ακραίων κοινωνικών προτύπων σε όλες τις ηλικίες.

Ιδιαιτέρως για τη συγκεκριμένη σκηνή και διάλογο, όπως είναι πλέον γνωστό, δεν ήταν απλώς μια ζωντανή "αυθόρμητη αποκάλυψη", αλλά μια μαγνητοσκοπημένη και μονταρισμένη σκηνή που επιλέχθηκε να προβληθεί, πιθανόν στο βωμό της προσέλκυσης τηλεθέασης.  

Αυτό εντείνει τις ανησυχίες καθώς δεν πρόκειται για θεωρητικά "μεμονωμένο" περιστατικό που όμως θα περνούσε ανενόχλητα τα δικά του χυδαία μηνύματα, αν δεν ξεσηκώνονταν ευτυχώς όλο αυτό το κύμα  κοινωνικών αντιδράσεων,  το οποίο οδήγησε σε μερική -αλλά όχι ουσιαστική- αναδίπλωση τον τηλεοπτικό σταθμό.    

Άλλωστε όπως καταγράφουν πληθώρα δημοσιευμάτων, στη διάρκεια των εκπομπών οι ομοφοβικές, ρατσιστικές και σεξιστικές δηλώσεις βρίθουν μέσα στο "Big Brother", χωρίς όπως φαίνεται να ενοχλούν τους υπεύθυνους του σταθμού.

Είναι δε ιδιαίτερα αρνητικό για την κοινωνία μας ότι πλέον σε αρκετούς ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς υιοθετείται για εμπορικούς, ή άλλους λόγους, η υποκουλτούρα των reality με παρόμοιου τύπου εκπομπές, που υποβαθμίζουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, δυναμιτίζοντας την κοινωνική συνοχή και τις πανανθρώπινες αξίες.

Πολιτισμός είναι ο τρόπος που ζούμε και φερόμαστε, είναι η αναγνώριση και ο σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Πολιτισμός είναι αυτά που επιλέγουμε να δημιουργήσουμε αλλά και αυτά που με θάρρος επιλέγουμε να αποτρέπουμε να συμβαίνουν.

                                                         Με εκτίμηση

                                                           για το Δ. Σ.

                                Ο Πρόεδρος                         Ο Γεν. Γραμματέας

                          Στέφανος Καμπάς                       Νίκος Οικονομίδης        


Σχόλια