Κυριακή 4 Νοεμβρίου: Επίσκεψη και ξενάγηση στο Μουσείο και στον Αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας



Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι,
ο Πολιτιστικός - Επιστημονικός Σύλλογος Χαλανδρίου «ΑΡΓΩ» διοργανώνει την Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018 επίσκεψη και ξενάγηση στο Μουσείο και στον Αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας.

Η Ελευσίνα, μια παράκτια πόλη της Αττικής, βρίσκεται 23 περίπου χιλιόμετρα δυτικά της Αθήνας, απέναντι από τη Σαλαμίνα, στο άκρο μιας όμορφης και κατάφυτης κάποτε κοιλάδας,  γνωστής ως «Θριάσιο Πεδίο».

Στην αρχαιότητα υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά κέντρα του παγανιστικού κόσμου.
Η δραματική ιστορία της απαγωγής της νεαρής Περσεφόνης από τον Πλούτωνα, άρχοντα του κάτω κόσμου, και της αναζήτησής της από τη μητέρα της θεά Δήμητρα εξελίχθηκε σε μια από τις πιο αγαπημένες ιστορίες του αρχαίου κόσμου.

Στους Ελευσίνιους δίδαξε η θεά Δήμητρα την καλλιέργεια της γης, κυρίως των δημητριακών για την υλική τους ευημερία. 

Τους δίδαξε επίσης τα «σεμνά όργια», την απόλυτη μυστικότητα κατά την άσκηση της λατρείας προς τιμήν της, τα Ελευσίνια μυστήρια. Οι μυημένοι στα μυστήρια που βίωναν το ανώτατο στάδιο μύησης στην Ελευσίνα  επέστρεφαν στον τόπο τους ευτυχισμένοι, με μειωμένο φόβο για τον θάνατο και με αυξημένη ελπίδα για καλύτερη ζωή.

Ο αρχαιολογικός χώρος, διάσπαρτος από αρχιτεκτονικά μέλη των κτιρίων, μάρτυρες της μεγάλης αίγλης του Ιερού της Δήμητρας, βρίσκεται σήμερα τραγικά και ασφυκτικά περιτριγυρισμένος από τη βιομηχανική ζώνη της σύγχρονης Ελευσίνας.

Στο μικρό μουσείο στεγάζονται σημαντικά ευρήματα των ανασκαφών, αγάλματα, αγγεία και ανάγλυφες παραστάσεις.

Η επίσκεψη του Αρχαιολογικού χώρου και του Μουσείου μπορεί να κρατήσει, ανάλογα με τον καιρό και τον βηματισμό, δύο έως δυόμιση ώρες.


Η ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί από την ξεναγό κυρία Νόρα Ανδρεάδη. 

-Το ραντεβού συνάντησης έχει ορισθεί για την Κυριακή 4 Νοεμβρίου, ώρα 11.00 πμ, στην είσοδο του Αρχαιολογικού χώρου της Ελευσίνας (οδός Περικλεους 10).
-Η πρόσβαση των συμμετεχόντων θα γίνει με δικά τους μέσα.

Η ΕΙΣΟΔΟΣ στον Αρχαιολογικό χώρο και στο Μουσείο 
είναι ΔΩΡΕΑΝ για ΟΛΟΥΣ (τη συγκεκριμένη Κυριακή).


Στον Αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας με αυτοκίνητο φθάνουμε, είτε μέσω της Αττικής οδού, με έξοδο στην Μάνδρα (έξοδος 1) και ακολουθούμε τις πινακίδες,  είτε μέσω της Ιεράς Οδού και από εκεί πάλι όπως οδηγούν οι πινακίδες.


Διαδρομή από Αττική Οδό



Διαδρομή από Ιερά Οδό


Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου