ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ


 


Πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία η εκδήλωση του Πολιτιστικού - Επιστημονικού Συλλόγου «Αργώ Χαλανδρίου» που είχε ως θέμα το Αρχαίο Χαλάνδρι.

Πολλές δεκάδες συμπολιτών μας ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και γέμισαν την αίθουσα του κέντρου Νεότητας του Δήμου Χαλανδρίου παρακολουθώντας με μεγάλο ενδιαφέρον, την ομιλία της κυρίας Ντόρας Τζεφέρη, αρχαιολόγου της Β’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων η οποία παρουσίασε ιστορικά στοιχεία του αρχαίου δήμου της «Φλύας» καθώς και τεκμηριώσεις που έχουν προκύψει από τις νεότερες και προηγούμενες ανασκαφές της Αρχαιολογικής υπηρεσίας στην περιοχή.

Στη συνέχεια υποβλήθηκαν ερωτήσεις, ενώ στη συζήτηση που ακολούθησε τονίσθηκε από τους παρευρισκόμενους η αξία της πρωτοβουλίας που ανέλαβε ο Σύλλογος «Αργώ» για την ανάδειξη των ιστορικών στοιχείων του Χαλανδρίου, η συνέχεια και υποστήριξη που πρέπει να έχει αυτή η προσπάθεια.

Την συζήτηση συντόνισε η πρόεδρος του Συλλόγου κυρία Μαρίνα Λυκιαρδοπούλου.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν :

ο Δήμαρχος Χαλανδρίου κ. Σίμος Ρούσσος, ο πρώην δήμαρχος κ. Γιώργος Κουράσης, η περιφερειακή σύμβουλος της Περιφέρειας Αττικής κα Σοφία Κορωναίου, οι αντιδήμαρχοι Πολιτισμού και Οικονομικών κ. Σέργιος Γκάκας και κα Έλενα Χριστούλη, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Γιώργος Θωμάς (πρώην ΓΓ του ΥΠΠΟ) και κα Ευγενία Κατούφα, καθώς επίσης πολλά μέλη άλλων συλλόγων και φορέων του Χαλανδρίου.

 

 




  





⸻⸻⸻⸻⸻⸻




Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η περιήγηση-ξενάγηση στις αρχαιότητες του Χαλανδρίου από την κυρία Ντόρα Τζεφέρη, αρχαιολόγο, που έχει ασχοληθεί με ανασκαφές στην περιοχή και οργανώθηκε από τον ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ και ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ  «ΑΡΓΩ  Χαλανδρίου», το Σάββατο 23 Μαΐου 2015.

Η ξενάγηση ακολούθησε την εξής διαδρομή: 
Λεωφόρος  Πεντέλης 101, οικόπεδο Σαραντόπουλου, όπου μάθαμε για την αρχαία οδό της λιθαγωγίας (από όπου κατέβαιναν τα μάρμαρα της Πεντέλης, για να κτιστεί ο Παρθενώνας).    


Μετά  επισκεφτήκαμε τις εκκλησίες: Παναγία Μαρμαριώτισσα (είδαμε τον Ρωμαϊκό τάφο στο μικρό εκκλησάκι), Ζωοδόχο Πηγή, Άγιο Γεώργιο και Άγιο Νικόλαο στην Κεντρική Πλατεία Χαλανδρίου και μάθαμε για τα μνημεία.    


Τέλος ακούσαμε πολλά ενδιαφέροντα για το Αδριάνειο Υδραγωγείο του 2ου αιώνα μ.χ. που υδροδοτούσε την Αθήνα για περισσότερα από 1800 χρόνια!





Η μέρα «έκλεισε» με γεύμα σε ταβέρνα του Χαλανδρίου, όπου και ευχαριστήσαμε την αρχαιολόγο και τον σύζυγό της (επίσης αρχαιολόγο) για την όμορφη περιήγηση! 

⸻⸻⸻⸻⸻⸻

ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΛΑΥΡΙΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016




Ο Πολιτιστικός-Επιστημονικός Σύλλογος Χαλανδρίου ΑΡΓΩ οργανώνει ημερήσια εκδρομή στο Λαύριο με επισκέψεις-ξεναγήσεις, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λαυρίου, στα Αρχαία Πλυντήρια μεταλλεύματος (Σούριζα) και στον Θορικό, τον αρχαιότερο οικισμό της Αττικής.

Θα ξεναγήσουν οι αρχαιολόγοι της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας:
κ. Ντόρα Τζεφέρη και κ. Μανώλης Ψαρρός.

Μετά τις ξεναγήσεις θα υπάρξει ελεύθερος χρόνος για περίπατο και φαγητό στην πόλη. Η επιστροφή θα γίνει το απόγευμα.

Κόστος συμμετοχής: 12 ευρώ - Στην τιμή δεν περιλαμβάνεται η είσοδος στο Μουσείο που είναι 2 ευρώ για ενήλικες και 1 ευρώ για τα παιδιά.

Δηλώσεις συμμετοχής: πρακτορείο Μαυρογιάννης, τηλ.210 2911366, ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: mlykiardo@yahoo.gr

Ώρα αναχώρησης: 8.30 π.μ.

Σημείο αναχώρησης: οδός Κολοκοτρώνη, στάση των τρόλεϊ, κεντρικό Χαλάνδρι

⸻⸻⸻⸻⸻⸻

Από την εκδρομή του Συλλόγου στο Λαύριο, στις 5 Ιουνίου 2016, που περιελάμβανε Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στα αρχαία πλυντήρια μεταλλεύματος και στο αρχαίο θέατρο Θορικού με ξεναγήσεις από την αρχαιολόγο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας κ. Ντόρα Τζεφέρη.








⸻⸻⸻⸻⸻⸻

Έκθεση και διάλεξη για την ιστορία του Καραγκιόζη


Ο Πολιτιστικός - Επιστημονικός Σύλλογος Χαλανδρίου "Αργώ" σας προσκαλεί την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016 και ώρα 19.30, στα γραφεία του Συλλόγου (Σοφ. Βενιζέλου 20 & Καραολή Δημητρίου) όπου θα πραγματοποιηθεί διάλεξη του Κώστα Ψυχραιμία καταξιωμένου καραγκιοζοπαίχτη και εκδότη του περιοδικού "Καραγκιοζολόγιον" που θα μας εισάγει στο μαγικό κόσμο του θεάτρου σκιών συνοδευόμενη από έκθεση και οπτικοακουστικό υλικό.



⸻⸻⸻⸻⸻⸻

Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: Διατροφή και διάθεση σε κρίση;



⸻⸻⸻⸻⸻⸻

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ


O Πολιτιστικός - Επιστημονικός Σύλλογος Χαλανδρίου "ΑΡΓΩ" σας προσκαλεί στην ομιλία του καθηγητή Αρχαίας Ιστορίας του τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας και μέλος του Συλλόγου μας, κ. Δημήτρη Κυρτάτα με θέμα: 

«Η άμεση δημοκρατία και τα δημοψηφίσματα. Μαθήματα από την αθηναϊκή δημοκρατία».

Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του συλλόγου, Σοφ. Βενιζέλου 20 & Καραολή-Δημητρίου, την Τρίτη 22 Νοεμβρίου και ώρα 7.30 μ.μ.


⸻⸻⸻⸻⸻⸻

Ο Πολιτιστικός και Επιστημονικός Σύλλογος Χαλανδρίου «ΑΡΓΩ»

σας προσκαλεί στην ομιλία της εικαστικού και εκπαιδευτικού
Έφης Μάνου με τίτλο:

«ΤΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ Η ΑΥΤΟΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ»


Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016
και ώρα 19.30 στα γραφεία του συλλόγου μας
(Σοφ. Βενιζέλου 20 και Καραολή - Δημητρίου, Χαλάνδρι)
 


⸻⸻⸻⸻⸻⸻

Μουσικοθεραπεία: Tί είναι και πως μας βοηθά?


Ο Πολιτιστικός - Επιστημονικός Σύλλογος Χαλανδρίου "ΑΡΓΩ" προσκαλεί  
τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017  στην εκδήλωση με τη μουσικοθεραπεύτρια Χριστίνα Καλλιώδη (ΜΑ, NICU) με θέμα: 
Μουσικοθεραπεία: Tί είναι  και πως μας βοηθά?

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του Συλλόγου (Σοφ. Βενιζέλου 20 και Καραολή-Δημητρίου) με το εξής πρόγραμμα:
18.30 - 20.00  Ομιλία
20.00 - 21.30  Βιωματικό εργαστήριο*


Το εργαστήριο απευθύνεται σε ενηλίκους. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και απαιτείται δήλωση συμμετοχής στο argohalandriou@yahoo.com,  ή στο τηλ. 6936.78 07 46, μεταξύ 12-16.00 και 20-22.00


⸻⸻⸻⸻⸻⸻



Ο Πολιτιστικός – Επιστημονικός Σύλλογος Χαλανδρίου «ΑΡΓΩ»
προσκαλεί στην εκδήλωση – συζήτηση με θέμα:

«Η Ελληνική Εκπαίδευση σε τροχιά αλλαγής;
 - Προοπτικές. Προβλήματα και Λύσεις»

την Τετάρτη 5 Απριλίου 2017, ώρα 19.00
στο 2ο Λύκειο Χαλανδρίου (αίθουσα εκδηλώσεων 
- Λεωφ. Πεντέλης και Αχαΐας 2)

Θα μιλήσουν:
- Χαραμής Παύλος, Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής
- Μπαγάκης Γιώργος, Καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
- Ζωγραφάκη Ελένη, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ)
- Κοτσυφάκης Θέμης, Σύμβουλος του Υπουργείου Παιδείας σε ζητήματα Τεχνικής Εκπαίδευσης

Παρεμβάσεις από:
- Πετράκου Σταυρούλα, Πρόεδρος  Ένωσης Συλλόγων Γονέων Χαλανδρίου
- Μπούρας Βασίλης, Πρόεδρος Ένωσης Συλλόγων Γονέων Αμαρουσίου

Τη συζήτηση θα συντονίσει :
- Σταύρος Μποφυλάτος, Φιλόλογος, Διευθυντής 4ου ΓΕΛ Αθηνών





⸻⸻⸻⸻⸻⸻

Συμμετοχή, ενδιαφέρον, και δημιουργικός διάλογος, χαρακτήρισαν την επιτυχημένη εκδήλωση - συζήτηση για τις Εκπαιδευτικές αλλαγές που «ΑΡΓΩ», την Τετάρτη 5 Απριλίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου Λυκείου Χαλανδρίου.

                                     


Σε ένα μεγάλο κοινό αποτελούμενο από γονείς, εκπαιδευτικούς, διευθυντές σχολείων, εκπροσώπους συλλόγων κλπ που παρακολούθησαν την εκδήλωση, την οποία συντόνισε ο κ. Σταύρος Μποφυλάτος, φιλόλογος, διευθυντής στο 4ο ΓΕΛ Αθηνών, αναδείχθηκαν ολόπλευρα τα θέματα των εκπαιδευτικών αλλαγών, από τους ομιλητές κ. Παύλο Χαραμή, αντιπρόεδρο του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικές Πολιτικής, τον κ. Θέμη Κοτσυφάκη, σύμβουλο του Υπ. Παιδείας σε θέματα Τεχνικής Εκπαίδευσης, τον κ. Γιώργο Μπαγάκη, καθηγητή στο Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου,  την πρόεδρο της ΟΛΜΕ κα Ελένη Ζωγραφάκηαλλά και από τους γονείς την κα Σταυρούλα Πετράκου, πρόεδρο της Ένωσης Γονέων Χαλανδρίου και τον κ. Βασίλη Μπούρα πρόεδρο της Ένωσης Γονέων Αμαρουσίου.

⸻⸻⸻⸻⸻⸻


Εκδήλωση - Διάλεξη με θέμα:
"Τοιχογραφίες από το Ακρωτήρι της Σαντορίνης, δείγμα μιας ευημερούσας κοινωνίας 3.500 χρόνων"


⸻⸻⸻⸻⸻⸻

Μια πολύ ενδιαφέρουσα διάλεξη της καθηγήτριας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κας Κλαίρης Παλυβού με θέμα: "Τοιχογραφίες από το Ακρωτήρι της Σαντορίνης, δείγμα μιας ευημερούσας κοινωνίας 3.500 χρόνων" πραγματοποιήθηκε με ευρεία συμμετοχή την Παρασκευή 28 Απριλίου στο Κέντρο Νεότητας Χαλανδρίου.








⸻⸻⸻⸻⸻⸻

Εκδρομή και ξενάγηση στο αρχαίο Αμφιάρειο


Εκδρομή και ξενάγηση από την ξεναγό κυρία Νόρα Ανδρεάδη, στο αρχαίο Αμφιάρειο πραγματοποίησε ο Σύλλογος «ΑΡΓΩ» την Κυριακή 14 Μαΐου, στο Αμφιάρειο, όπου κρυμμένα ανάμεσα σε πλατάνια, πεύκα και πικροδάφνες, σε μια μικρή κοιλάδα, στα νοτιοδυτικά της Σκάλας του Ωρωπού, βρίσκονται τα  ερείπια  του ιερού του Αμφιαράου, το αρχαίο Αμφιάρειο.


⸻⸻⸻⸻⸻⸻


Eκδήλωση-συζήτηση με θέμα:
“Η Οδύσσεια της Ελληνικής Βιομηχανίας και η θέση της
στο νέο οικονομικό περιβάλλον”


Πολιτιστικός - Επιστημονικός Σύλλογος Χαλανδρίου «ΑΡΓΩ» προσκαλεί την Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018 και ώρα 19:00, στην εκδήλωση-συζήτηση με θέμα: 
“Η Οδύσσεια της Ελληνικής Βιομηχανίας και η θέση της στο νέο οικονομικό περιβάλλον”, με ομιλητή τον Αλέξανδρο Οικονομίδη, Μαθηματικό - Μηχανουργό, Ιδρυτικό μέλος του Ινστιτούτου Ενδογενούς Παραγωγικής Ανασυγκρότησης (ΙΝΕΠΑ).


Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο (Φιλικής Εταιρείας 11, Χαλάνδρι).

Θα επιχειρήσουμε να ιχνηλατήσουμε την ιστορία της ελληνικής βιομηχανίας - μεταποίησης, καθώς και κάτω από ποιες συνθήκες συντελέστηκε η όποια εκβιομηχάνιση, από τη δημιουργία του ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα.

Σκοπός μας είναι, ανατρέχοντας στην ιστορία αυτή, να αναδείξουμε τους ουσιαστικούς λόγους της σημερινής οικονομικής, και όχι μόνον, κρίσης στην Ελλάδα.

Οι γεωφυσικές, πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες στην Ελλάδα ήταν πολύ διαφορετικές από αυτές που επικρατούσαν στη βορειοδυτική Ευρώπη.

Χωρίς τις προϋποθέσεις μιας φεουδαλικής γεωργίας ήταν αδύνατη αργότερα η δημιουργία μιας μεγάλης καπιταλιστικής βιομηχανίας.

Από την αρχαιότητα ακόμη, ο κυρίαρχος τρόπος παραγωγής στην Ελλάδα ήταν και παραμένει ο ευέλικτος Μικροϊδιοκτητικός Τρόπος.

Λόγω αυτού του λόγου, στις σημερινές συνθήκες παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης, με την χωρίς ορατό τέλος αποβιομηχάνιση της Δύσης, η Ελλάδα έχει ακόμα τη δυνατότητα να υπερβεί αυτήν την κρίση επ' ωφελεία της κοινωνίας της.

Συνηγορούν η γεωοικονομία μας, η ιστορική τεχνική μας ταυτότητα, το ακόμη κυρίαρχο στη χώρα μικροϊδιοκτητικό παραγωγικό μοντέλο, η απουσία της δυτικού τύπου μεγάλης βιομηχανίας και τέλος, η ευελιξία της διάσπαρτης στη χώρα μικρού μεγέθους μεταποιητικής μας υποδομής.

Σε συνθήκες ανάδυσης μιας Νέας Βιομηχανικής Επανάστασης, του γερμανικού -ευρωπαϊκού προγράμματος Industrie 4.0, και της οικονομίας «της γνώσης», ποια είναι η θέση των ελληνικών μεταποιητικών επιχειρήσεων;


⸻⸻⸻⸻⸻⸻

Επίσκεψη και ξενάγηση στο Ιερό της Αρτέμιδας στη Βραυρώνα




Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι, ο Πολιτιστικός – Επιστημονικός Σύλλογος Χαλανδρίου «ΑΡΓΩ» διοργανώνει την Κυριακή 29 Απριλίου επίσκεψη και ξενάγηση στο Ιερό της Αρτέμιδος στη Βραυρώνα.

Στα ανατολικά παράλια της Αττικής, εκεί που η πεδιάδα των Μεσογείων κατηφορίζει στο νότιο Ευβοϊκό και τα νερά της γης ενώνονται με τη θάλασσα, ιδρύθηκε και άκμασε ένα από τα σημαντικότερα Ιερά της αρχαιότητας, αφιερωμένο στη μεγάλη θεά της φύσης, την Άρτεμη.

Στο χώρο  που έχει ανασκαφεί ζωντανεύει η παράδοση που τραγούδησε ο Ευριπίδης στην «Ιφιγένεια εν Ταύροις». Στο ειδυλλιακό αυτό μέρος λατρεύεται εν τέλει και η Ιφιγένεια, ιέρεια της θεάς, και προστάτιδα και αυτή του τοκετού και της ευγονίας.

Το πρόσφατα ανακαινισμένο Μουσείο στεγάζει τα πολύ ενδιαφέροντα ευρήματα από τη Βραυρώνα αλλά και άλλες περιοχές της Μεσογαίας.
Η είσοδος σήμερα  γίνεται από το Μουσείο, όπου υπάρχει και μεγάλο πάρκινγκ.
Η επίσκεψη μπορεί να διαρκέσει έως δύο ώρες

-Την ξενάγηση θα μας κάνει η ξεναγός κυρία Νόρα Ανδρεάδη. 
-Το ραντεβού συνάντησης έχει ορισθεί για την Κυριακή 29 Απριλίου,
ώρα 11.30 πμ στην είσοδο του Μουσείου.
-Η πρόσβαση των συμμετεχόντων θα γίνει με δικά τους μέσα.

Η διαδρομή με το αυτοκίνητο από το Χαλάνδρι μέσω Αττικής οδού στο Μαρκόπουλο και από εκεί όπως οδηγούν οι πινακίδες, διαρκεί λιγότερο από μία ώρα.

- Εισιτήρια για το Αρχαιολογικό Μουσείο Βραυρώνας και τον αρχαιολογικό χώρο Βραυρώνας:  Ολόκληρο: €6, Μειωμένο: €3


Πρόσωπα που δικαιούνται μειωμένη είσοδο 
-Έλληνες πολίτες και οι πολίτες των λοιπών κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης άνω των 65 ετών, με την επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας ή διαβατηρίου τους για την επιβεβαίωση της ηλικίας και της χώρας προέλευσης. 
-Οι φοιτητές και οι σπουδαστές των AEI - TEI ή ισότιμων Σχολών εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρών, με την επίδειξη της φοιτητικής τους ταυτότητας 


Πρόσωπα που δικαιούνται ελεύθερη είσοδο 
-Γονείς πολύτεκνων οικογενειών και τα παιδιά τους έως 23 ετών ή 25 ετών εάν σπουδάζουν ή εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και ανεξαρτήτως ηλικίας εάν έχουν αναπηρία, με την επίδειξη θεωρημένου πάσου πολυτέκνων της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος (ΑΣΠΕ) 
-Γονείς τρίτεκνων οικογενειών, και τα παιδιά τους έως 23 ετών ή 24 ετών εάν σπουδάζουν και ανεξαρτήτως ηλικίας εάν έχουν αναπηρία, με την επίδειξη πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης από το Δήμο 
-Κάτοχοι Δελτίου ελευθέρας εισόδου 

-Κάτοχοι κάρτας αλληλεγγύης 
-Οι κάτοχοι ενεργού κάρτας ανεργίας. 
-Οι μονογονεϊκές οικογένειες με ανήλικα τέκνα, με την επίδειξη πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης από το Δήμο. Στην περίπτωση των διαζευγμένων, μόνον ο γονέας που έχει την επιμέλεια των τέκνων 
-Οι φοιτητές και οι σπουδαστές των AEI - TEI, των Στρατιωτικών Σχολών ή ισότιμων Σχολών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και των Σχολών Ξεναγών με την επίδειξη της φοιτητικής - σπουδαστικής τους Ταυτότητας 
-Τα άτομα με αναπηρία (67% και άνω) και ένας συνοδός αυτών, με την επίδειξη βεβαίωσης αναπηρίας του Υπουργείου Υγείας ή ιατρικής γνωμάτευσης δημόσιου φορέα όπου θα αναγράφεται με σαφήνεια η αναπηρία και το ποσοστό αυτής. 
-Τα μέλη Εταιρειών και Συλλόγων Φίλων Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων, με την επίδειξη της θεωρημένης κάρτας μέλους.


⸻⸻⸻⸻⸻⸻

Μια υπέροχη και άκρως ενδιαφέρουσα ξενάγηση πρόσφερε σε δεκάδες φίλους του Πολιτιστικού - Επιστημονικού Συλλόγου "ΑΡΓΩ", η ξεναγός κυρία Νόρα Ανδρεάδη, στο Αρχαιολογικό Μουσείο και στο Ιερό της Αρτέμιδας στη Βραυρώνα. Την ευχαριστούμε πολύ!









⸻⸻⸻⸻⸻⸻

Επίσκεψη και ξενάγηση στο Μουσείο και στον Αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας



Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι,
ο Πολιτιστικός - Επιστημονικός Σύλλογος Χαλανδρίου «ΑΡΓΩ» διοργανώνει την Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018 επίσκεψη και ξενάγηση στο Μουσείο και στον Αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας.

Η Ελευσίνα, μια παράκτια πόλη της Αττικής, βρίσκεται 23 περίπου χιλιόμετρα δυτικά της Αθήνας, απέναντι από τη Σαλαμίνα, στο άκρο μιας όμορφης και κατάφυτης κάποτε κοιλάδας,  γνωστής ως «Θριάσιο Πεδίο».

Στην αρχαιότητα υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά κέντρα του παγανιστικού κόσμου.
Η δραματική ιστορία της απαγωγής της νεαρής Περσεφόνης από τον Πλούτωνα, άρχοντα του κάτω κόσμου, και της αναζήτησής της από τη μητέρα της θεά Δήμητρα εξελίχθηκε σε μια από τις πιο αγαπημένες ιστορίες του αρχαίου κόσμου.

Στους Ελευσίνιους δίδαξε η θεά Δήμητρα την καλλιέργεια της γης, κυρίως των δημητριακών για την υλική τους ευημερία. 

Τους δίδαξε επίσης τα «σεμνά όργια», την απόλυτη μυστικότητα κατά την άσκηση της λατρείας προς τιμήν της, τα Ελευσίνια μυστήρια. Οι μυημένοι στα μυστήρια που βίωναν το ανώτατο στάδιο μύησης στην Ελευσίνα  επέστρεφαν στον τόπο τους ευτυχισμένοι, με μειωμένο φόβο για τον θάνατο και με αυξημένη ελπίδα για καλύτερη ζωή.

Ο αρχαιολογικός χώρος, διάσπαρτος από αρχιτεκτονικά μέλη των κτιρίων, μάρτυρες της μεγάλης αίγλης του Ιερού της Δήμητρας, βρίσκεται σήμερα τραγικά και ασφυκτικά περιτριγυρισμένος από τη βιομηχανική ζώνη της σύγχρονης Ελευσίνας.

Στο μικρό μουσείο στεγάζονται σημαντικά ευρήματα των ανασκαφών, αγάλματα, αγγεία και ανάγλυφες παραστάσεις.

Η επίσκεψη του Αρχαιολογικού χώρου και του Μουσείου μπορεί να κρατήσει, ανάλογα με τον καιρό και τον βηματισμό, δύο έως δυόμιση ώρες.


Η ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί από την ξεναγό κυρία Νόρα Ανδρεάδη. 

-Το ραντεβού συνάντησης έχει ορισθεί για την Κυριακή 4 Νοεμβρίου, ώρα 11.00 πμ, στην είσοδο του Αρχαιολογικού χώρου της Ελευσίνας (οδός Περικλεους 10).
-Η πρόσβαση των συμμετεχόντων θα γίνει με δικά τους μέσα.

Η ΕΙΣΟΔΟΣ στον Αρχαιολογικό χώρο και στο Μουσείο 
είναι ΔΩΡΕΑΝ για ΟΛΟΥΣ (τη συγκεκριμένη Κυριακή).


Στον Αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας με αυτοκίνητο φθάνουμε, είτε μέσω της Αττικής οδού, με έξοδο στην Μάνδρα (έξοδος 1) και ακολουθούμε τις πινακίδες,  είτε μέσω της Ιεράς Οδού και από εκεί πάλι όπως οδηγούν οι πινακίδες.


Διαδρομή από Αττική Οδό



Διαδρομή από Ιερά Οδό


⸻⸻⸻⸻⸻⸻

Με μεγάλη συμμετοχή η ξενάγηση στον Αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας

Περισσότεροι από 70 φίλοι και φίλες του Πολιτιστικού - Επιστημονικού Συλλόγου "ΑΡΓΩ", συμμετείχαν στην επίσκεψη στον Αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο της Ελευσίνας, όπου η ξεναγός κυρία Νόρα Ανδρεάδη μας πρόσφερε μια εκπληκτική και πληρέστατη ξενάγηση!!









⸻⸻⸻⸻⸻⸻

Ομιλία του καθηγητή Αρχαίας Ιστορίας Δημήτρη Κυρτάτα με θέμα
«Η θρησκευτικότητα των αρχαίων Ελλήνων»


O Πολιτιστικός - Επιστημονικός Σύλλογος Χαλανδρίου "ΑΡΓΩ" προσκαλεί στην ομιλία του καθηγητή Αρχαίας Ιστορίας του τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Δημήτρη Κυρτάτα με θέμα: «Η θρησκευτικότητα των αρχαίων Ελλήνων».

Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018, ώρα 7.00 μμ, στα γραφεία του συλλόγου, Σοφ. Βενιζέλου 20 & Καραολή Δημητρίου.



⸻⸻⸻⸻⸻⸻

Μεγάλη συμμετοχη και ενδιαφέρον στην διάλεξη του Καθηγητή Αρχαίας Ιστορίας  κ. Δημήτρη Κυρτάτα, με θέμα τη «Θρησκευτικότητα των αρχαίων Ελλήνων»


Μια καταπληκτική διάλεξη από τον κ. Δημήτρη Κυρτάτα, Καθηγητή Αρχαίας Ιστορίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με θέμα τη «Θρησκευτικότητα των αρχαίων Ελλήνων», παρακολούθησαν χθες δεκάδες φίλοι και φίλες στα γραφεία του Πολιτιστικού - Επιστημονικού Συλλόγου «ΑΡΓΩ». 

Η παρουσίαση του κ. Κυρτάτα, παραστατική, με πλήθος στοιχείων, ιστορικών αναφορών και συμπερασμάτων, έδωσε το έναυσμα για να ακολουθήσει μια πλούσια και πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τους παρευρισκόμενους, για τις επιδράσεις και τις προεκτάσεις του θέματος στην αρχαιότητα, αλλά και τη θρησκευτικότητα διαχρονικά και στη σημερινή εποχή.

Ευχαριστούμε θερμά τον Καθηγητή κ. Δημήτρη Κυρτάτα!






⸻⸻⸻⸻⸻⸻

Διάλεξη-συζήτηση με τον αστροφυσικό
Δρ. Στράτο Θεοδοσίου, με θέμα
«Άστρα, αστερισμοί και μύθοι»

Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι,
ο Πολιτιστικός – Επιστημονικός Σύλλογος Χαλανδρίου «ΑΡΓΩ»
σας προσκαλεί στη διάλεξη - συζήτηση  που διοργανώνει
με τον αστροφυσικό Δρ. Στράτο Θεοδοσίου
(μέλος του Σώματος Ομοτίμων Καθηγητών του ΕΚΠΑ και 
Πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών)

με θέμα: «Άστρα, αστερισμοί και μύθοι»

την Τετάρτη 13 Μαρτίου, ώρα 7 μμ
στο Αμφιθέατρο του 1ου Λυκείου Χαλανδρίου (οδός Διονύσου 20)
που ευγενικά μας παραχωρεί η Διεύθυνση του σχολείου

Είσοδος ελεύθερη



⸻⸻⸻⸻⸻⸻

Η «ΑΡΓΩ» ανοίγεται στις θάλασσες του  Μέλλοντος 
και «εκτοξεύει» τα ταξίδια της στον κόσμο του Διαστήματος και της Ρομποτικής !!
 
Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή ο Πολιτιστικός – Επιστημονικός Σύλλογος «ΑΡΓΩ», ανακοινώνει τη συνεργασία  με νέους και πρωτοπόρους επιστήμονες, όπου μαζί τους θα προσπαθήσουμε να φέρουμε πολύ κοντά και απλά για όλους μας,  τις επιστήμες του μέλλοντος.  Την Διαστημική, την Πυραυλική και την Ρομποτική.

Σε δυο παρουσιάσεις που θα πραγματοποιηθούν μέσα στον Μάιο θα έχουμε την ευκαιρία να μάθουμε, και κυρίως να δούμε ζωντανά, πως είναι και πως λειτουργεί ένας πύραυλος και ένα ρομπότ, με επίδειξη πραγματικών μοντέλων.

*
 

Στη μια εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την SPIN -Space Innovationθα ασχοληθούμε με την Διαστημική και Πυραυλική την εκτόξευση πυραύλων, τους δορυφόρους, τις διαστημικές αποστολές, το διάστημα, τις δυνατότητες που ανοίγονται και πολλά ακόμη βλέποντας πραγματικούς μικροδορυφόρους και πύραυλους.
Η SPIN - Space Innovation ασχολείται με την έρευνα και την ανάπτυξη πυραυλικών συστημάτων η οποία αποτελεί μία προσπάθεια νέων ανθρώπων με κοινό τους όραμα τη συνεισφορά στην ανάπτυξη του τομέα του διαστήματος.
Η SPIN δημιουργήθηκε από φοιτητές της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ, οι οποίοι διοργανώνουν στη χώρα μας την προκριματική φάση του ευρωπαϊκού διαγωνισμού διαστημικής «CanSat in Greece», σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA).   
Με την ομάδα Rocketry προχωρά στην κατασκευή και την εκτόξευση δικών της πυραύλων, ενώ διοργανώνει επίσης τον πανελλήνιο διαγωνισμό Zero Robotics in Greece σε συνεργασία με το MIT.
Οι επικεφαλείς της SPIN που θα μας μιλήσουν συμμετείχαν πριν λίγους μήνες στην ελληνική αποστολή για την εκτόξευση του ελληνικού δορυφόρου Hellas Sat 4 στο Διαστημοδρόμιο της Ευρώπης στη Γαλλική Γουινέα. 
*

Στην δεύτερη πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση που προγραμματίζουμε, μια άλλη ομάδα Νέων επιστημόνων με σπουδές στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά και τις Φυσικές Επιστήμες, στα Συστήματα Αυτομάτου Ελέγχου και Ρομποτικής στη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ, θα μας παρουσιάσουν με ζωντανά παραδείγματα το θέμα Ρομποτική, Αυτόματος Έλεγχος και Εφαρμογές.

Η ανάπτυξη του κλάδου της Ρομποτικής αποτελεί το παρόν και το μέλλον για την επίλυση βασικών προβλημάτων του ανθρώπου και για την ουσιαστική καλυτέρευση της ποιότητας της ζωής του.  Η Ρομποτική ως ένα διεπιστημονικό πεδίο στο οποίο συναντώνται οι επιστήμες των Μαθηματικών, της Φυσικής, της Μηχανικής και της Πληροφορικής με στόχο την μελέτη, τον σχεδιασμό και την λειτουργία των ρομπότ, έχει ευρεία εφαρμογή σε πλήθος διαφορετικών κλάδων από την βιομηχανία μέχρι και την ιατρική.
 *
Τον Μάιο λοιπόν στην «ΑΡΓΩ» ταξιδεύουμε στο Μέλλον !
Προσδεθείτε και μείνετε μαζί μας στα συναρπαστικά και πρωτότυπα ταξίδια μας!

⸻⸻⸻⸻⸻⸻


Ο Επιστημονικός - Πολιτιστικός Σύλλογος "ΑΡΓΩ"
σε συνεργασία με Νέους Επιστήμονες 
προσεγγίζει όσο γίνεται πιο απλά και παραστατικά θέματα
των Επιστημών του Μέλλοντος

Tην  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΜΑΙΟΥ, ώρα 19.30, στα γραφεία του Συλλόγου "ΑΡΓΩ" ο Ευάγγελος Ρουμελιώτης, Διπλωματούχος  Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του ΕΜΠ, 
με Μεταπτυχιακό στα Συστήματα Αυτομάτου Ελέγχου και Ρομποτικής

μαζί με Ομάδα Νέων Επιστημόνων

 παρουσιάζουν, αναλύουν  και  επιδεικνύουν  με  πραγματικά  μοντέλα
   το Μέλλον της Τεχνολογικής  Επιστήμης

"Ρομποτική, Αυτόματος Έλεγχος και Εφαρμογές"

Η Ρομποτική είναι ένα διεπιστημονικό πεδίο στο οποίο συναντώνται οι επιστήμες των Μαθηματικών, της Φυσικής, της Μηχανικής και της Πληροφορικής με στόχο την μελέτη, τον σχεδιασμό και την λειτουργία των ρομπότ. Οι ρομποτικοί μηχανισμοί έχουν ευρεία εφαρμογή σε πλήθος διαφορετικών κλάδων από την βιομηχανία μέχρι και την ιατρική.

Ο Αυτόματος Έλεγχος είναι κλάδος της Μηχανικής ο οποίος έχει ως στόχο την αυτοματοποίηση των διαδικασιών δηλαδή την ελάχιστη δυνατή συμμετοχή του ανθρώπινου παράγοντα στις όποιες διαδικασίες. Συνεπώς, ο Αυτόματος Έλεγχος διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη αυτοματοποίηση των λειτουργιών των ρομπότ. Η ανάπτυξη του κλάδου της Ρομποτικής είναι το παρόν και το μέλλον για την επίλυση βασικών προβλημάτων του ανθρώπου και για την ουσιαστική καλυτέρευση της ποιότητας της ζωής του.



⸻⸻⸻⸻⸻⸻





O Επιστημονικός - Πολιτιστικός Σύλλογος «ΑΡΓΩ» προσκαλεί 
την ΔΕΥΤΕΡΑ 13 ΜΑΪΟΥ, ώρα 7μμ
στο Αμφιθέατρο του 1ου Λυκείου Χαλανδρίου (Διονύσου 20)
στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία 
με τους νέους πρωτοπόρους Επιστήμονες της  SPIN - Space Innovation,  
με θέμα την Διαστημική και Πυραυλική Επιστήμη 
την εκτόξευση πυραύλων, τους δορυφόρους, τις διαστημικές αποστολές, το διάστημα, τις δυνατότητες που ανοίγονται και πολλά ακόμη
παρουσιάζοντας μας πραγματικούς μικροδορυφόρους και πυραύλους.

Η SPIN - Space Innovation ασχολείται με την ανάπτυξη και τη προώθηση διαστημικών τεχνολογιών και αποτελεί μία προσπάθεια νέων ανθρώπων με κοινό τους όραμα τη συνεισφορά στην ανάπτυξη του τομέα του διαστήματος. 

Η SPIN - Space Innovation είναι ο πρώτος οργανισμός στην Ελλάδα που σχεδίασε, κατασκεύασε και εκτόξευσε πύραυλο υψηλής ισχύος στερεού καυσίμου!

Η SPIN δημιουργήθηκε από φοιτητές της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ.

Στόχος των ανθρώπων της είναι η έρευνα και η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών σχετικών με τη διαστημική, τη πυραυλική και τη ρομποτική. Μεγάλη σημασία για τη SPIN έχει, επίσης, η δημιουργία δράσεων εκπαιδευτικού χαρακτήρα για την ενίσχυση των δεξιοτήτων και τη διεύρυνση των γνώσεων των νέων.

Η μεγαλύτερη δράση της είναι ο πανελλήνιος διαγωνισμός διαστημικής CanSat in Greece στον οποίο κάθε χρόνο συμμετέχουν εκατοντάδες μαθητές και φοιτητές. Φέτος διεξήχθη με μεγάλη επιτυχία για 3η φορά με συμμετοχή ομάδων από σχολεία και πανεπιστήμια.

Η επόμενη δράση της είναι τα δωρεάν Arduino Workshop με τα οποία έχουν εκπαιδευτεί περισσότεροι από 500 καθηγητές λυκείων και φοιτητές. 

Μία επίσης σημαντική δράση της αφορά την ομάδα Rocketry με την οποία προχωρά στην κατασκευή και την εκτόξευση δικών της πυραύλων.

Οι επικεφαλής της SPIN  συμμετείχαν πριν λίγους μήνες στην ελληνική αποστολή για την εκτόξευση του ελληνικού δορυφόρου Hellas Sat 4 στο Διαστημοδρόμιο της Ευρώπης στη Γαλλική Γουινέα. 

Ευχαριστούμε το 1ο Λύκειο και τη Διευθύντρια του κυρία Φωτεινή Θραμπουλίδου για τη φιλοξενία της εκδήλωσης




⸻⸻⸻⸻⸻⸻

Μια εξαιρετικά συναρπαστική και ελπιδοφόρα για το μέλλον παρουσίαση από τον υπεύθυνο της SPIN - Space Innovation Ηλία Ψυρούκη και την Στέλλα Κουτσουμπού, για τον κόσμο του Διαστήματος, παρακολούθησαν χθες δεκάδες φίλες και φίλοι του Συλλόγου "ΑΡΓΩ" που γέμισαν το Αμφιθέατρο του 1ου Λυκείου Χαλανδρίου.

Μας μίλησε και είδαμε τις πειραματικές εκτοξεύσεις πυραύλων στην Ελλάδα από την SPIN, την έρευνα και τα διαστημικά εκπαιδευτικά προγράμματα, την εκτόξευση του ελληνικού δορυφόρου από το Ευρωπαϊκό Διαστημοδρόμιο στη Γαλλική Γουιάνα και τα οφέλη που προσφέρει στη χώρα μας, τα ταξίδια στο διάστημα και τις προοπτικές τους, τα τμήματα και τα υλικά που αποτελείται ένας πύραυλος και πολλά πολλά ακόμη, που "εκτόξευσαν" το ενδιαφέρον όσων συμμετείχαν στην εκδήλωση δίνοντας ραντεβού για νέες συναντήσεις!!

Ευχαριστούμε το 1ο Λύκειο Χαλανδρίου και την Διευθύντρια κυρία Θραμπουλίδου που για άλλη μια φορά φιλοξένησαν μια σημαντική επιστημονική εκδήλωση του Συλλόγου μας!

















⸻⸻⸻⸻⸻⸻


Πολιτιστικός - Επιστημονικός Σύλλογος «ΑΡΓΩ»

Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι,
σας προσκαλούμε
την Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου, ώρα 19.30
στην εκδήλωση - διάλεξη με θέμα:

«Νευρωνικά Δίκτυα και Τεχνητή Νοημοσύνη»

Ο  Καθηγητής Πανεπιστημίου και φίλος του Συλλόγου μας
Δρ Ιωάννης Θ. Φαμέλης
θα παρουσιάσει με απλό και κατανοητό τρόπο για όλους μας το τι είναι τα Νευρωνικά Δίκτυα και θα συζητήσουμε εφαρμογές τους στην καθημερινή μας ζωή και την μελλοντική εξέλιξη, σε συνδυασμό με
ζωντανή επίδειξη παραδειγμάτων αναγνώρισης προτύπων και αντικειμένων

Στα γραφεία του Συλλόγου «ΑΡΓΩ» (Σοφ. Βενιζέλου 20 και Καραολή Δημητρίου)


⸻⸻⸻⸻⸻⸻


Σχόλια