ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ



ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ - ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ "ΑΡΓΩ"

Η Λέσχη Ανάγνωσης του Συλλόγου Αργώ αποτελεί μία από τις δημιουργικές και ακούραστες Ομάδες, με τη διοργάνωση δεκάδων λογοτεχνικών -και όχι μόνο- βραδιών να το αποδεικνύουν. Τα τελευταία χρόνια, υπό την καθοδήγηση των συνταξιούχων εκπαιδευτικών και δηλωμένων βιβλιοφάγων Γεωργίας Τεμπέλη και Σταύρου Μποφυλάτου, παραμένει εξαιρετικά δραστήρια!

⸻⸻⸻⸻⸻⸻



O Πολιτιστικός-Επιστημονικός Σύλλογος "ΑΡΓΩ" Χαλανδρίου θα λειτουργήσει Λέσχη Ανάγνωσης από τον Ιανουάριο του 2017 και για μία φορά τον μήνα.
Σκοπός της Λέσχης είναι η γνωριμία της ομάδας, που θα συμμετέχει στις συναντήσεις, με Έλληνες λογοτέχνες που έχουν μια ξεχωριστή θέση στην ιστορία της λογοτεχνίας μας.

Πρώτη συνάντηση: Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017 στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία του συλλόγου Καραολή-Δημητρίου και Σοφ. Βενιζέλου 20 κοντά στην κεντρική πλατεία Χαλανδρίου.

Συγγραφέας: Δημήτρης Χατζής. Έργο: «Το διπλό βιβλίο»
Εισηγητής: Βασίλης Αλεξίου, επίκουρος καθηγητής Θεωρίας της λογοτεχνίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ.
Είσοδος ελεύθερη, μετά από δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο: 6977977337 (κ. Μαρίνα Λυκιαρδοπούλου)

⸻⸻⸻⸻⸻⸻


2η Συνάντηση Λέσχης Ανάγνωσης
Δευτέρα 1η Μαρτίου


⸻⸻⸻⸻⸻⸻


3η Συνάντηση Λέσχης Ανάγνωσης
Δευτέρα 27 Μαρτίου


⸻⸻⸻⸻⸻⸻


ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΑΝΔΡΕΑ ΜΗΤΣΟΥ


O Πολιτιστικός - Επιστημονικός Σύλλογος Χαλανδρίου «ΑΡΓΩ» συνεχίζει και τη νέα χρονιά τη Λέσχη Ανάγνωσης, με σύγχρονους αγαπημένους συγγραφείς οι οποίοι θα παρουσιάζουν βιβλία τους και θα συζητούν με το κοινό.
Η πρώτη συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης για το 2018 θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου, ώρα 19.00, στα γραφεία του Συλλόγου, με τον συγγραφέα Ανδρέα Μήτσου, που θα παρουσιάσει το νέο βιβλίο του «ΓΚΑΛΙΝΑ, η σκοτεινή οικιακή βοηθός», από τις εκδόσεις Καστανιώτη.
Την εκδήλωση θα συντονίσει ο φιλόλογος Σταύρος Μποφυλάτος
Διεύθυνση:  Σοφ. Βενιζέλου 20 & Καραολή-Δημητρίου, στο κέντρο  του Χαλανδρίου.

⸻⸻⸻⸻⸻⸻


Συζητάμε με τον συγγραφέα Γιώργο Μπουγελέκα το βιβλίο του «Ο εγγονός της Άννας»



Στη νέα  συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης του Πολιτιστικού – Επιστημονικού Συλλόγου «ΑΡΓΩ», ο συγγραφέας Γιώργος Μπουγελέκας  θα παρουσιάσει και θα συζητήσουμε το βιβλίο του «Ο εγγονός της Άννας»  (εκδόσεις Κέδρος).
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018, ώρα 19.00, στα γραφεία του Συλλόγου.

Την εκδήλωση θα συντονίσει η φιλόλογος Γεωργία Τεμπέλη

Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει η ηθοποιός Αναστασία Πολίτη.

Δηλώσεις συμμετοχής στη Λέσχη Ανάγνωσης στο e-mail: 

Διεύθυνση:  Σοφ. Βενιζέλου 20 & Καραολή-Δημητρίου, στο κέντρο του Χαλανδρίου

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ


Αθήνα 2012. Ο Ιάκωβος, ο μικρός εγγονός της Άννας, Εβραίας που γλίτωσε από τις θηριωδίες των Ναζί, γοητεύεται από τα συνθήματα και τις πρακτικές των σημερινών οπαδών τους. Αποφασισμένη να τον προστατεύσει, η Άννα θα του μιλήσει για την Ιστορία.

Με οδηγό τις αναμνήσεις της, μέσα από την πορεία της στις γειτονιές και στους δρόμους της Αθήνας, ξετυλίγονται πτυχές της ιστορίας των Εβραίων στη διάρκεια της Κατοχής. Οι διώξεις τους, οι πλαστές ταυτότητες τους, η συμμετοχή τους στο ΕΑΜ, η στάση του ραβίνου Μπαρζιλάι, ο ρόλος του αρχιεπίσκοπου Δαμασκηνού, τα αρχεία της Συναγωγής, τα Δεκεμβριανά. Το χθες συνδέεται με το σήμερα, καθώς στα χρόνια της κρίσης επιστρέφει ο εφιάλτης του νεοναζισμού. H Άννα με τις αφηγήσεις της προσφέρει στον εγγονό της μαθήματα ζωής και ανθρωπιάς.

⸻⸻⸻⸻⸻⸻

Συζητάμε το βιβλίο "Φαμπέρ, ο καταστροφέας"



Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι, στη νέα συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης του Πολιτιστικού - Επιστημονικού Συλλόγου «ΑΡΓΩ»,  θα συζητήσουμε το μυθιστόρημα του Tristan Garcia "Φαμπέρ, ο καταστροφέας"  (εκδόσεις Πόλις), με την Αλεξάνδρα Κωσταράκου, μεταφράστρια του βιβλίου

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 16 Απριλίου 2018, ώρα 19.30, στα γραφεία του Συλλόγου.

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο φιλόλογος Σταύρος Μποφυλάτος

Διεύθυνση:  Σοφ. Βενιζέλου 20 & Καραολή-Δημητρίου, στο κέντρο  του Χαλανδρίου

Δηλώσεις συμμετοχής στο: argohalandriou@yahoo.com

⸻⸻⸻⸻⸻⸻


Η Ιωάννα Καρυστιάνη στη Λέσχη Ανάγνωσης του Συλλόγου "ΑΡΓΩ" - Συζητάμε το τελευταίο βιβλίο της «Το φαράγγι»


Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι,

στη νέα συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης του Πολιτιστικού - Επιστημονικού Συλλόγου «ΑΡΓΩ», θα συζητήσουμε με τη συγγραφέα Ιωάννα  Καρυστιάνη  το τελευταίο βιβλίο της «Το φαράγγι» (εκδόσεις Καστανιώτη)

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 7 Μαΐου 2018, ώρα 19.30, στα γραφεία του Συλλόγου.

Την εκδήλωση θα συντονίσει η φιλόλογος Γεωργία Τεμπέλη

Διεύθυνση:  Σοφ. Βενιζέλου 20 & Καραολή-Δημητρίου, στο κέντρο  του Χαλανδρίου

Δηλώσεις συμμετοχής στο: argohalandriou@yahoo.com



Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου
 Ο Αργύρης Λιόδης ούτε στη μέση του πουθενά, δίχως ξένα αφτιά παρόντα, μπορούσε να φωνάξει τα ονόματα των έξι, να τους σιμώσει μαζεμένους, να τους κοιτάξει επιτέλους κατάματα, για να λάβει τη δύναμη και να τολμήσει έστω δυο λόγια για τα ξερά γεγονότα. 

Δυο λόγια για τα ξερά γεγονότα δεν επιχείρησε ούτε σε αργοπορημένες επιστολές, γιατί στο παρελθόν όποτε λιποψυχούσε και ήθελε να τους τα γράψει, τελικά λιποψυχούσε και στην ιδέα του γραμμένου χαρτιού. 

Θα του έλειπαν και τα βλέμματά τους μόλις μάθαιναν, κι αυτός είχε την ελπίδα και την ανάγκη να κουρνιάσει στα μάτια τους. 

Αλλά επί είκοσι εννιά χρόνια έξι άλλα ζευγάρια μάτια τον εμπόδιζαν, όλα σκοτεινές κόπιες του συμβολαίου με τις εφτά, μαζί με τη δική του, υπογραφές, να μην πατηθεί ο όρκος σιωπής εκείνης της νύχτας.

⸻⸻⸻⸻⸻⸻

Συζητάμε το βιβλίο της Χέρτα Μύλερ
«Το αγρίμι της καρδιάς»


Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι,
στη νέα συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης του Πολιτιστικού - Επιστημονικού Συλλόγου «ΑΡΓΩ»,  θα συζητήσουμε το μυθιστόρημα της Χέρτα Μύλερ «Το αγρίμι της καρδιάς»  (εκδόσεις Καστανιώτη), με με τη Γιώτα Λαγουδάκου, μεταφράστρια του βιβλίου

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018, ώρα 20.00, στα γραφεία του Συλλόγου.

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο φιλόλογος Σταύρος Μποφυλάτος

Διεύθυνση:  Σοφ. Βενιζέλου 20 & Καραολή-Δημητρίου, στο κέντρο  του Χαλανδρίου

Δηλώσεις συμμετοχής στο: argohalandriou@yahoo.com

⸻⸻⸻⸻⸻⸻



 
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ 

ΛΕΣΧΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2018

Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι,
στην πρώτη περίοδο λειτουργίας της Λέσχης Ανάγνωσης Βιβλίων που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Ιούνιο διαβάσαμε και συζητήσαμε μαζί με συγγραφείς και μεταφραστές, βιβλία ελληνικά και ξένα που απέσπασαν το ενδιαφέρον του κοινού και της κριτικής.


Η αθρόα συμμετοχή και το ζωηρό ενδιαφέρον των φίλων της Λέσχης μας δίνει το κουράγιο και τη δύναμη να προχωρήσουμε με ενθουσιασμό και αισιοδοξία στον προγραμματισμό των συναντήσεων για τη περίοδο Σεπτέμβριος - Δεκέμβριος 2018.
Στη δεύτερη αυτή περίοδο προτείνουμε νέες επιλογές με τις οποίες επιδιώκουμε να συνδυάσουμε την πολυφωνία με την ποιοτική γραφή, την υφολογική ποικιλία και το συντονισμό με τους προβληματισμούς της εποχής.
Πιο συγκεκριμένα
- Στη πρώτη μας συνάντηση, Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου και ώρα 19.30 μ.μ. στα γραφεία του συλλόγου μας θα συζητήσουμε με τη συγγραφέα κ. Ρούλα Γεωργακοπούλου για το τελευταίο της βιβλίο «Δένδρα, πολλά δένδρα», εκδ. Πόλις.
- Στη δεύτερη συνάντηση, Δευτέρα 22 Οκτωβρίου και ώρα 19.00μ.μ. θα συζητήσουμε με τον Κώστα Αθανασίου, μεταφραστή του αστυνομικού μυθιστορήματος του Λεονάρδο Παδούρα, «Η διαφάνεια του Χρόνου», εκδ. Καστανιώτης.
- Στην τρίτη συνάντηση, Δευτέρα 5 Νοεμβρίου και ώρα 19.00 μ.μ. θα συζητήσουμε με τον συγγραφέα κ. Γιάννη Ατζακά την τριλογία του «Διπλωμένα Φτερά, Θολός Βυθός, Φως της Φονιάς», εκδ. Άγρα.
- Στην τέταρτη συνάντηση, Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου και ώρα 19.00 μ.μ. θα συζητήσουμε με τη συγγραφέα κ. Ρέα Γαλανάκη για το μυθιστόρημα της «Η Άκρα Ταπείνωση», εκδ. Καστανιώτης.
Οι συναντήσεις μας θα πραγματοποιούνται μια φορά το μήνα στα γραφεία του συλλόγου μας Καραολή-Δημητρίου και Σοφ. Βενιζέλου 20, στο κέντρο του Χαλανδρίου.
Υπεύθυνοι της Λέσχης Ανάγνωσης: 
Γεωργία Μποφυλάτου - Σταύρος Μποφυλάτος

Δηλώστε τη συμμετοχή σας στο e-mail: argohalandriou@yahoo.com

⸻⸻⸻⸻⸻⸻

Συζητάμε με τη συγγραφέα Ρούλα Γεωργακοπούλου το βιβλίο της
«Δέντρα, πολλά δέντρα»


Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι,
η Λέσχη Ανάγνωσης του Πολιτιστικού - Επιστημονικού Συλλόγου «ΑΡΓΩ» συνεχίζεται για μια ακόμη χρονιά με την παρουσίαση και συζήτηση βιβλίων σύγχρονων συγγραφέων.

Στην πρώτη φθινοπωρινή συνάντηση  θα συζητήσουμε με τη συγγραφέα Ρούλα Γεωργακοπούλου το νέο της βιβλίο «Δέντρα, πολλά δέντρα»  (εκδόσεις Πόλις).

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2018, ώρα 20.00, στα γραφεία του Συλλόγου.

Την εκδήλωση θα συντονίσει η φιλόλογος Γεωργία Τεμπέλη.

Διεύθυνση:  Σοφ. Βενιζέλου 20 & Καραολή-Δημητρίου, στο κέντρο  του Χαλανδρίου

Λίγα λόγια για το βιβλίο από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλό του:
Ανατομία της πιο ουσιαστικής σχέσης της ζωής μας -της σχέσης με τη μητέρα- και ταυτόχρονα ύστατος αποχαιρετισμός, κατάδυση στον εαυτό, οικογενειακή ιστορία και ανασύνθεση μιας εποχής, είναι το βιβλίο της Ρούλας Γεωργακοπούλου. Αστείο και τρομερό, συγκινητικό και σκληρό, δεν μιλάει απλώς για τη βιολογική μητέρα, φορέα της επιθυμίας και της απαγόρευσης, αλλά για το «μητρικό», τη βάση, δηλαδή, πάνω στην οποία στηρίζεται το αίσθημα ότι υπάρχουμε, τα όνειρα, οι σκέψεις μας, η δυνατότητά μας για δημιουργία. Ένας κόσμος αινιγματικός, μαγικός, κάποτε απροσπέλαστος, ζωντανεύει με απαράμιλλη χάρη γραφής, ψυχαναλυτική ένταση και σουρεαλιστική φαντασία. 

Έκδοση Μάρτιος 2018

⸻⸻⸻⸻⸻⸻


Συζητάμε το βιβλίο του Λεονάρδο Παδούρα

«Η διαφάνεια του Χρόνου»


Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι,

στη νέα συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης του Πολιτιστικού - Επιστημονικού Συλλόγου «ΑΡΓΩ»,  θα συζητήσουμε το μυθιστόρημα του Λεονάρδο Παδούρα «Η διαφάνεια του Χρόνου»  (εκδόσεις Καστανιώτη)με τον Κώστα  Αθανασίου, μεταφραστή του βιβλίου.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018, ώρα 19.00, στα γραφεία του Συλλόγου.

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο φιλόλογος Σταύρος Μποφυλάτος

Διεύθυνση:  Σοφ. Βενιζέλου 20 & Καραολή-Δημητρίου, στο κέντρο  του Χαλανδρίου

Δηλώσεις συμμετοχής στο: argohalandriou@yahoo.com


⸻⸻⸻⸻⸻⸻


Συζητάμε με τον συγγραφέα Γιάννη Ατζακά την Τριλογία των μυθιστορημάτων του


Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι,
στη Λέσχη Ανάγνωσης του Πολιτιστικού - Επιστημονικού Συλλόγου "ΑΡΓΩ", τη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου και ώρα 19.00 μ.μ, θα παρουσιάσουμε την  Τριλογία του Γιάννη Ατζακά  που αποτελείται από τα μυθιστορήματα "Διπλωμένα Φτερά" "Θολός Βυθός" και "Φως της Φονιάς", (εκδόσεις  "Άγρα").

Ο συγγραφέας Γιάννης Ατζακάς θα συζητήσει με  τα μέλη και τους φίλους της Λέσχης. 

Τον συγγραφέα και την Τριλογία θα παρουσιάσει η Γεωργία  Τεμπέλη-Μποφυλάτου. 

Διεύθυνση: Σοφ. Βενιζέλου 20 και Καραολή Δημητρίου, στο κέντρο του Χαλανδρίου

Δηλώσεις συμμετοχής στο e-mail:  argohalandriou@yahoo.com
⸻⸻⸻⸻⸻⸻


Η παρουσίαση του βιβλίου της Ρέας Γαλανάκη
"Άκρα Ταπείνωση"



Εισαγωγικό Σημείωμα

Παρουσιάζουμε την παρουσίαση της κ. Τεμπέλη Γεωργίας συντονίστριας της Λέσχης Ανάγνωσης του Πολιτιστικού - Επιστημονικού Συλλόγου «Αργώ» του  μυθιστορήματος της κ. Γαλανάκη Ρέας, “Η Άκρα Ταπείνωση”, εκδ. Καστανιώτη, Αθήνα 2015.

Η παρουσίαση τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019 στα γραφεία του Πολιτιστικού-Επιστημονικού Συλλόγου Χαλανδρίου «Αργώ». Μετά την εισαγωγή από την κ. Τεμπέλη Γεωργία, μίλησε για το βιβλίο της η κ. Γαλανάκη και ακολούθησε συζήτηση με τα μέλη και τους φίλους της Λέσχης.

                    ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

ΡΕΑ ΓΑΛΑΝΑΚΗ:  «Η Άκρα Ταπείνωση»

Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι,

Είναι μεγάλη τιμή και χαρά για  τον σύλλογο «Αργώ» και για μας προσωπικά να έχουμε μαζί μας σήμερα την κυρία Ρέα Γαλανάκη, μια από τις σπουδαιότερες  συγγραφείς της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας. Θα παρουσιάσουμε και θα συζητήσουμε μαζί της το προτελευταίο της βιβλίο, {Η Άκρα Ταπείνωση}, που κυκλοφόρησε το 2015 από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Η κυρία Γαλανάκη γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπου και έζησε μέχρι την είσοδο της στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, που σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία. Έχει εκδώσει μυθιστορήματα, διηγήματα, ποιήματα και δοκίμια. Ανήκει στα ιδρυτικά μέλη της Εταιρείας  Συγγραφέων και έχει τιμηθεί στην Ελλάδα με πολλά βραβεία για το έργο της. Έχει προταθεί επίσης και για ευρωπαϊκά  λογοτεχνικά βραβεία. Το λογοτεχνικό της έργο έχει μεταφραστεί σε δεκαπέντε γλώσσες: αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, ισπανικά, ολλανδικά, τσέχικα, αλβανικά, γερμανικά, βουλγαρικά, σουηδικά, λιθουανικά, τουρκικά, αραβικά, εβραϊκά, κινέζικα.

Η Άκρα Ταπείνωση είναι πολιτικό, κοινωνικό και συνάμα ιστορικό- θα τολμούσα να πω- μυθιστόρημα, καθώς βασίζεται  σε γεγονότα που σημάδεψαν την Αθήνα αλλά και την Ελλάδα ολόκληρη τον χειμώνα του 2012, και γενικότερα στην εποχή της κρίσης.

Ο τίτλος του μυθιστορήματος προέρχεται από τη βυζαντινή ζωγραφική και συγκεκριμένα από τον εικονογραφικό  τύπο Η Άκρα Ταπείνωσις ή Χριστός η Άκρα Ταπείνωσις. Ήδη, από τον τίτλο κιόλας, δηλώνεται τόσο η ταπείνωση των ηρώων όσο και η συλλογική ταπείνωση στην εποχή της κρίσης. Προοικονομείται όμως και το ελπιδοφόρο τέλος του μυθιστορήματος, καθώς η ταπείνωση του  πάσχοντος λαού θα οδηγήσει  στην Ανάσταση που η αγάπη, η αποδοχή του άλλου, οι κοινωνικοί αγώνες, η ανθρώπινη δύναμη μπορούν να υπόσχονται.

Η ιστορία εκτυλίσσεται σε ένα ξεπεσμένο διαμέρισμα- ξενώνα, στο κέντρο της Αθήνας, όπου ζουν δύο  ηλικιωμένες γυναίκες-η Θηρεσία, συνταξιούχος φιλόλογος και η Θεονύμφη, ζωγράφος, συνταξιούχος εκπαιδευτικός -και οι δυο -που μετέτρεψαν  τα βαπτιστικά τους σε αρχαιότροπα  Τειρεσία κα Νύμφη-  είναι έτοιμες να γιορτάσουν τα γενέθλια της Νύμφης. Σιγά-σιγά [εισβάλλουν] στο διαμέρισμα  για  τη γιορτή η  κοινωνική λειτουργός, υπεύθυνη για τον ξενώνα, η Δανάη μαζί  με τη μικρή της κόρη, τη Σόνια, η αιγύπτια καθαρίστρια, η Γιασμίν με το μικρό της Μαηλάκι. Και λίγο πριν από το τελετουργικό  happy birthday  ο Ορέστης, ο πολυαγαπημένος  μοναχογιός της Νύμφης. Μέσα στη χαρά της γιορτής  μοναδική παραφωνία, η μαυροφορεμένη , κρητικιά Κατερίνα, χήρα αστυνομικού και μητέρα του επίσης  μαυροντυμένου, χρυσαυγίτη Τάκη, που κλεφτά θα έρθει και θα φύγει. Άφαντος βέβαια και ο Πατριάρχης, ο υπεύθυνος γιατρός του δημόσιου ξενώνα για τις δυο γυναίκες. Μέσα από τις κουβέντες και τα μισόλογα του Ορέστη και της Δανάης οι δυο γυναίκες κατανοούν πως προμηνύεται το κλείσιμο του ξενώνα και η επιστροφή στο άσυλο. Έτσι την άλλη μέρα η πιο θαρραλέα, η Τειρισία προϊδεάζει την Νύμφη για το σχέδιο της. Την  επομένη μέρα το σχέδιο τίθεται σε εφαρμογή. Το γάλα που συνειδητά η Τειρεσία φρόντισε να  κρύψει κάτω από το κρεβάτι της για τον αγαπημένο της γάτο  γίνεται η αφορμή να βγει η Κατερίνα από το διαμέρισμα και η ευκαιρία για τις δυο γυναίκες να ξεχυθούν παράτερα  μεταμφιεσμένες αλλά ελεύθερες στους δρόμους της Αθήνας. Από  εκεί και ύστερα οι δυο γυναίκες θα τα βιώσουν όλα: την έξαψη της ελευθερίας, το όνειρο της συλλογικής γιορτής για έναν άλλο κόσμο, που οι περισσότεροι βαδίζοντας κατά κύματα , τον θεωρούσαν εφικτό, ο ενθουσιασμός για τη συμμετοχή τους, το χαμόγελο, γιατί ζούσαν το κοινό για τους Αθηναίους παρόν, ξορκίζοντας τον δαίμονα της μοναξιάς, της ηλικίας, της αρρώστιας, της σκλαβιάς τους.

Η μεγάλη  έξοδος θα φέρει τις δυο γυναίκες δίπλα, κοντά μαζί, με όλο εκείνο το πλήθος που με θυμωμένα συνθήματα διεκδικούσε το όνειρο….. Καθώς όμως άρχισε να πέφτει η νύχτα και το κρύο του Φλεβάρη να κάνει πιο βαριά τα βήματα τους οι δυο γυναίκες αλαφιάζονται και αρχίζουν να σκέπτονται την επιστροφή στον ξενώνα. Εις μάτην…… Έχουν ξεχάσει την διεύθυνση…….

Μέσα στη μαύρη, χειμωνιάτικη νύχτα θα ζήσουν τα βίαια επεισόδια ανάμεσα στα Μ.Α.Τ. και τους διαδηλωτές, την πυρπόληση των νεοκλασικών της Αθήνας, την καταστροφή των εμβληματικών κινηματογράφων του κέντρου, τη λεηλασία των μνημείων-συμβόλων των αγώνων της γενιάς τους. Η Αθήνα ταπεινωμένη από τη βία είχε εκτοπίσει τη δικιά τους πόλη…… Παρόλο τον ορυμαγδό της βίας και της φωτιάς παραλογισμένη η Νύμφη θα ψάχνει το μοναχογιό της ανάμεσα στα καλυμμένα με τα μαντήλια πρόσωπα και  τα πυρακτωμένα μάτια. Θα περάσουν λοιπόν πολλές νύχτες και μέρες περιπλανώμενες στον κόσμο του περιθωρίου που η κρίση δημιούργησε, θα βιώσουν κρύες νύχτες στις στοές της πόλης μαζί με τους  άστεγους, θα κορέσουν την πείνα τους στα συσσίτια,  θα ζήσουν τον πλήρη ευτελισμό τους καθώς θα αναγκαστούν στην επαιτεία, μέχρι που ο Περικλής, ο άστεγος που είχε κουρνιάσει στο απέναντι από τον ξενώνα ερειπωμένο σπίτι θα τις βοηθήσει να επιστρέψουν στον ξενώνα.

Όσο καιρό οι κυρίες παραδέρνουν στην άλλη Αθήνα και στον ξενώνα τα πράγματα θα αλλάξουν πολύ. Μετά την έκπληξη και το φόβο της Κατερίνας  για την έξοδο των γυναικών, τα νέα για τα έργα του γιου της εναντίον των μεταναστών, ανάμεσα στους οποίους ήταν η Γιασμίν και το Μαηλάκι  θα οδηγήσουν την Κατερίνα στην επιστροφή στην Κρήτη και τα δυο κατατρεγμένα προσφυγάκια στον ξενώνα. Ο αιφνίδιος θάνατος του Πατριάρχη, το ερωτικό σμίξιμο του Ορέστη και της Δανάης, και η συνειδητοποίηση για τις δυο γυναίκες ότι μαζί θα συνεχίσουν την ζωή τους  κλείνει τον κύκλο με το αισιόδοξο μήνυμα πως το αντίδοτο σε κάθε φόβο είναι η αγάπη…….

Η κυρία Γαλανάκη, με μια εξαιρετική ελληνική γλώσσα, στο συγκεκριμένο της μυθιστόρημα αναμετριέται με τη ζώσα ιστορία, έχοντας στη φαρέτρα της πολύχρονη γνώση του ιστορικού μυθιστορήματος. Η φιλία της με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο και η κινηματογραφική του ματιά στο σενάριο της τελευταίας του ταινίας {Άλλη Θάλασσα}  την βοήθησαν να ξεπεράσει τις όποιες της αναστολές για την ενασχόληση της με τη σύγχρονη και να μας δώσει ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα, μωσαϊκό προσώπων, χαρακτήρων, ιδεολογιών, μωσαϊκό της Αθήνας αλλά και της Ελλάδας ολόκληρης.

Σε αυτό το ανθρωποκεντρικό μυθιστόρημα η συγγραφέας αφουγκράζεται τις μεγάλες ανατροπές της ελληνικής κοινωνίας στα χρόνια της κρίσης, αναστοχάζεται   τις εξεγέρσεις της γενιάς της, ψηλαφεί  τις σύγχρονες, συνδιαλέγεται με το παρόν και το παρελθόν και μας δίνει ένα στέρεο τελικά μυθιστόρημα τόσο από άποψη δομής όσο και περιεχομένου.

ΤΗΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!!!!!!!!!


⸻⸻⸻⸻⸻⸻


Συζητάμε το βιβλίο "Γαλα Μαγνησίας"

του Κώστα Ακρίβου


Στη Λέσχη Ανάγνωσης του Πολιτιστικού - Επιστημονικού Συλλόγου "ΑΡΓΩ",  τη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου και ώρα 19.00 μ.μ, θα συζητήσουμε με τον συγγραφέα Κώστα Ακρίβο το βιβλίο του  «Γάλα Μαγνησίας»
   
Την εκδήλωση θα συντονίσει η φιλόλογος Γεωργία  Τεμπέλη

Διεύθυνση: Σοφ. Βενιζέλου 20 και Καραολή Δημητρίου, στο κέντρο του Χαλανδρίου


Δηλώσεις συμμετοχής στο e-mail:  argohalandriou@yahoo.com

⸻⸻⸻⸻⸻⸻


Συζητάμε με τη συγγραφέα Μιράντα Βατικιώτη




Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι, 
στη Λέσχη Ανάγνωσης του Πολιτιστικού - Επιστημονικού Συλλόγου "ΑΡΓΩ", την Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου, και ώρα 19.00, συζητάμε με τη συγγραφέα Μιράντα Βατικιώτη, τα βιβλία της «Οι τέσσερις εποχές του κυρίου Ανανία» και «Το μυστικό του βασιλιά των γερανιών» (εκδόσεις Πικραμένος)
   
Την εκδήλωση θα συντονίσει ο φιλόλογος Άρης Λαζαρίδης
 
Διεύθυνση: Σοφ. Βενιζέλου 20 και Καραολή Δημητρίου, στο κέντρο του Χαλανδρίου
 

- - -
 
Από την Δευτέρα 21 Ιανουαρίου, όπως και κάθε Δευτέρα στο εξής, η Ομάδα Λογοτεχνίας, ανοιχτή σε μέλη και φίλους του Συλλόγου, θα συναντιέται στα γραφεία του Συλλόγου από τις 18:00 και για όσο πάει, να συζητά το επόμενο βιβλίο της μηνιαίας εκδήλωσής μας ως Λέσχη Ανάγνωσης. 
 
Τις Δευτέρες 21, 28 Ιανουαρίου, και 4 Φεβρουαρίου, συναντιόμαστε στα γραφεία του Συλλόγου για να συζητήσουμε εν όψει της τελικής εκδήλωσης: διαβάζουμε, φέρνουμε υλικό και προετοιμαζόμαστε για ...την ανάκριση της συγγραφέως Μιράντας Βατικιώτη.
 
Σας περιμένουμε
 
ΥΓ  Η Δανειστική Βιβλιοθήκη του Συλλόγου θα λειτουργεί κάθε Δευτέρα από τις 18:00.
 

Μιράντα Βατικιώτη
 
Η Μιράντα Βατικιώτη γεννήθηκε το 1982 στην Αθήνα. Σπούδασε Θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, επέστρεψε στην Αθήνα για μεταπτυχιακές σπουδές στη Φιλοσοφική Σχολή και από το 2014 είναι υποψήφια διδάκτωρ στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, όπου μελετά τον σύγχρονο χορό στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, εργάζεται ως χορεύτρια και ηθοποιός. 
Η ενασχόλησή της με τη λογοτεχνία ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία, και έκτοτε δεν σταμάτησε ποτέ. 
 
Τα βιβλία που έχει εκδώσει:
·          Οι τέσσερις εποχές του κυρίου Ανανία : Ένα ημερολόγιο εξιχνίασης φόνου/ Μιράντα Βατικιώτη. - 1η έκδ. - Πάτρα : Πικραμένος Γιάννης, 2016
·         Το μυστικό του βασιλιά των γερανιών : Ένα ημερολόγιο εξιχνίασης φόνου / Μιράντα Βατικιώτη. - 1η έκδ. - Πάτρα : Πικραμένος Γιάννης, 2017

Έχει εκδώσει και ένα παιδικό παραμύθι, το  Μαγικό ρολόι / Μιράντα Βατικιώτη. - 1η έκδ. - Αθήνα : Ζαχαράκης Κ. Μ., 2006, με πρόλογο του Βασίλη Βασιλικού, το οποίο προτάθηκε για Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας.

⸻⸻⸻⸻⸻⸻


Συζητάμε το μυθιστόρημα του Ernst Weis "Ο αυτόπτης μάρτυρας" με τον μεταφραστή Νίκο Σκοπλάκη


Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η
 
Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι,
στη Λέσχη Ανάγνωσης του  Πολιτιστικού - Επιστημονικού Συλλόγου  Χαλανδρίου  "ΑΡΓΩ", τη Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019 και ώρα 19.00 μ.μ.  θα συζητήσουμε με τον Νίκο Σκοπλάκη μεταφραστή του μυθιστορήματος του Ernst Weis  "Ο αυτόπτης μάρτυρας"  (εκδόσεις Angelus Novus).
 
Τη συζήτηση θα συντονίσει ο φιλόλογος Σταύρος Μποφυλάτος, ενώ αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει η ηθοποιός Άννα Ελεφάντη.

Δηλώσεις συμμετοχής στο e-mail:  argohalandriou@yahoo.com


⸻⸻⸻⸻⸻⸻


Συζητάμε με τον συγγραφέα Κώστα Β. Κατσουλάρη

το βιβλίο του «Στο στήθος μέσα χάλκινη καρδιά»



Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι, 
στη Λέσχη Ανάγνωσης του Πολιτιστικού - Επιστημονικού Συλλόγου "ΑΡΓΩ", την Δευτέρα 15 Απριλίου, και ώρα 19.30, θα συζητήσουμε με τον συγγραφέα Κώστα Β. Κατσουλάρη, το βιβλίο του  «Στο στήθος μέσα χάλκινη καρδιά»  (εκδόσεις Μεταίχμιο)
   
Την εκδήλωση θα συντονίσει η φιλόλογος Γεωργία Τεμπέλη
 
Διεύθυνση: Σοφ. Βενιζέλου 20 και Καραολή Δημητρίου, στο κέντρο του Χαλανδρίου

Δηλώσεις συμμετοχής  στο argohalandriou@yahoo.com

⸻⸻⸻⸻⸻⸻


Πρόσκληση 

Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι, 
ξεκινώντας τη νέα περίοδο (2019 -2020)  παρουσιάσεων και συζητήσεων 
της Λέσχης Ανάγνωσης του Πολιτιστικού - Επιστημονικού Συλλόγου "Αργώ" 

σας προσκαλούμε την Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019  και ώρα 19.30 μ.μ.

για να συζητήσουμε με την συγγραφέα  Μαρία Στασινοπούλου 
για τις συλλογές των διηγημάτων της 

"Κυρία με Θυμάστε;" και "Χαμηλή Βλάστηση"
 (εκδόσεις Κίχλη).  

Τη συζήτηση θα συντονίσει η φιλόλογος Γεωργία Τεμπέλη 

Διεύθυνση: Σοφ. Βενιζέλου 20 & Καραολή Δημητρίου

Δηλώσεις συμμετοχής: argohalandriou@yahoo.com


⸻⸻⸻⸻⸻⸻


Πολιτιστικός - Επιστημονικός Σύλλογος Χαλανδρίου "Αργώ"

Πρόσκληση 

Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι, 
 την Δευτέρα 14 Οκτωβρίου και ώρα 19.30 μ.μ.
στη Λέσχη Ανάγνωσης του Συλλόγου "ΑΡΓΩ"
θα συζητήσουμε με τον συγγραφέα   Γιάννη Παλαβό 
τα βιβλία του
"Το Παιδί" και "Αστείο"
 (εκδόσεις Νεφέλη)  

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο φιλόλογος Σταύρος Μποφυλάτος 

Διεύθυνση: Σοφ. Βενιζέλου 20 & Καραολή Δημητρίου

Δηλώσεις συμμετοχής: argohalandriou@yahoo.com



⸻⸻⸻⸻⸻⸻

Πολιτιστικός - Επιστημονικός Σύλλογος Χαλανδρίου "Αργώ"

Πρόσκληση 

Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι, 
 την Δευτέρα 11 Νοεμβρίου και ώρα 19.00 μ.μ.
στη Λέσχη Ανάγνωσης του Πολιτιστικού - Επιστημονικού Συλλόγου "ΑΡΓΩ"

θα συζητήσουμε με τον συγγραφέα  Βασίλη Γκουρογιάννη 
το βιβλίο του "Αναψηλάφηση"
 (εκδόσεις Μεταίχμιο)

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο φιλόλογος Σταύρος Μποφυλάτος 

Διεύθυνση: Σοφ. Βενιζέλου 20 & Καραολή Δημητρίου

Δηλώσεις συμμετοχής: argohalandriou@yahoo.com


⸻⸻⸻⸻⸻⸻


Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η

Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι,
Πολιτιστικός - Επιστημονικός Σύλλογος Χαλανδρίου «ΑΡΓΩ», στα πλαίσια της Λέσχης Ανάγνωσης,  παρουσιάζει το ιστορικό μυθιστόρημα «Νιλουφέρ» και συζητάμε με τον συγγραφέα του Νίκο Καζατζόπουλο, την Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2019, ώρα 7 μμ, στο Αμφιθέατρο  του 1ου Λυκείου  Χαλανδρίου.

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο φιλόλογος Άρης Λαζαρίδης

Παρεμβαίνει ο εκδότης-συγγραφέας Κωνσταντίνος Κορίδης

Στην εκδήλωση η Ομάδα Παραδοσιακών Χορών του Συλλόγου «Αργώ» θα παρουσιάσει παραδοσιακούς χορούς του Πόντου και της Μικράς Ασίας, ενώ μέλη της θεατρικής ομάδας του Συλλόγου θα παρουσιάσουν αποσπάσματα του βιβλίου. 

Είσοδος ελεύθερη


- Ευχαριστούμε το 1ο Λύκειο Χαλανδρίου και την Διευθύντρια κυρία Θραμπουλίδου για την ευγενική παραχώρηση του Αμφιθεάτρου του σχολείου.





Λίγα λόγια για το βιβλίο

Στο βιβλίο ο συγγραφέας καταγράφει την πραγματική ιστορία του ξεριζωμού δυο συγγενικών οικογενειών από τα χωριά της Προποντίδας από τον πρώτο διωγμό το 1914 και παρακολουθεί τη ζωή των απογόνων τους μέχρι την τρίτη γενιά στους τόπους εγκατάστασής τους στην Ελλάδα, ως ένα κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας του τόπου μας τον εικοστό αιώνα.
Η λέξη Νιλουφέρ είναι τούρκικη και σημαίνει Νούφαρο. Ήταν το όνομα του 
ατμόπλοιου που μετέφερε τους κατοίκους από τα παράλια της Προποντίδας και της Βιθυνίας -Κίος, Τρίγλια, Ελιγμοί, Μουδανιά– και το μόχθο τους –λάδι, σταφύλια, σύκα, μεταξωτά– στην αρχόντισσα Πόλη.
Ήταν, όμως και το καΐκι που έμελλε να σεργιανίσει τα ξεριζωμένα σώματά τους στις νέες –αφιλόξενες γι’ αυτούς– πατρίδες μετά την Καταστροφή· τις ψυχές τους τις είχαν θυμίαμα και καντήλι που σιγόκαιγε φωτίζοντας τα άγια χώματα των χαμένων πατρίδων.
Είναι το πλοίο που εκτίθεται μισοβουλιαγμένο και τσακισμένο σ’ έναν όρμο του Κορινθιακού Κόλπου, για να πιστοποιεί και ν’ αποτελεί το αποδεικτικό στοιχείο της εξιστόρησης μιας συγκλονιστικής διαδρομής 100 και πλέον χρόνων των πρωταγωνιστών και των απογόνων τους, που με ανυπέρβλητες δυσκολίες, αλλά με χαμόγελο και ρυθμό σμυρναίικο, ύφαιναν μια νέα ζωή.
Αδέλφια, που χάθηκαν, ξανασμίγουν μες στη θύελλα του Εμφυλίου Πολέμου, αξέχαστοι έρωτες ολοκληρώνονται στην Πόλη των Σεπτεμβριανών, σκονισμένες από τη λήθη ψυχές αναζητούνται μετά από πολλά χρόνια στις παλιές, αλησμόνητες πατρίδες.

Παρουσίαση του συγγραφέα

Ο Νίκος Καζατζόπουλος γεννήθηκε το 1952 στην Ιτέα Φωκίδας. Είναι Μικρασιάτης τρίτης γενιάς με αναφορές στη Σμύρνη και τους Ελιγμούς της Βιθυνίας. Σπούδασε Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι συνταξιούχος εκπαιδευτικός. Ολοκλήρωσε την καριέρα του ως διευθυντής του Λυκείου Ιτέας διδάσκοντας για 33 χρόνια σε γυμνάσια και λύκεια της Αθήνας και της Φωκίδας. 
Είναι συγγραφέας των βιβλίων: «Ανάλυση Α΄» και «Ανάλυση Β΄» για τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου. Το 2008 ανασύστησε το «Σύλλογο Μικρασιατών Ιτέας» και ήταν επί επτά συνεχή έτη πρόεδρός του μ’ ενεργή δράση.
Ζει μόνιμα στην Ιτέα. Είναι παντρεμένος με τη Νάντια Μαντά-Καζατζοπούλου κι έχει δύο παιδιά, τον Βασίλη και την Ηρώ. Τον Μάιο του 2016 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ιωλκός το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο το «Νιλουφέρ». Το 2018 κυκλοφόρησε το δεύτερο μυθιστόρημά του «Βεβαιότητες και ψευδαισθήσεις» από τις εκδόσεις Ιωλκός. Το 2019 το «Νιλουφέρ» κυκλοφόρησε σε 2η έκδοση.


⸻⸻⸻⸻⸻⸻


Πολιτιστικός - Επιστημονικός Σύλλογος Χαλανδρίου

 "Αργώ"

Πρόσκληση 


Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι, 

 την Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου και ώρα 19.00 μ.μ.

στη Λέσχη Ανάγνωσης του Πολιτιστικού - Επιστημονικού Συλλόγου "ΑΡΓΩ"

θα συζητήσουμε το μυθιστόρημα της Alice Zeniter
 
"Η τέχνη της απώλειας"
 (εκδόσεις Πόλις)

με τη μεταφράστριά του βιβλίου Έφη Κορομηλά.

Τη συζήτηση θα συντονίσει η φιλόλογος Γεωργία Τεμπέλη

Διεύθυνση: Σοφ. Βενιζέλου 20 & Καραολή Δημητρίου



⸻⸻⸻⸻⸻⸻




⸻⸻⸻⸻⸻⸻


Πολιτιστικός - Επιστημονικός Σύλλογος

Χαλανδρίου "Αργώ"


Πρόσκληση


Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι,
την Δευτέρα 13 Ιανουαρίου και ώρα 8 μ.μ.
στη Λέσχη Ανάγνωσης του Πολιτιστικού - Επιστημονικού Συλλόγου "ΑΡΓΩ"
θα συζητήσουμε το μυθιστόρημα του Νίκου Δαββέτα



"η Εβραία νύφη"

(εκδόσεις Κέδρος)


Τη συζήτηση θα συντονίσει ο φιλόλογος Σταύρος Μποφυλάτος
Διεύθυνση: Σοφ. Βενιζέλου 20 & Καραολή Δημητρίου


Δηλώσεις συμμετοχής: argohalandriou@yahoo.com

                                        

Το  βιβλίο του Νίκου Δαββέτα η «Εβραία Νύφη» συζητήθηκε  στη Λέσχη Ανάγνωσης του Πολιτιστικού-Επιστημονικού Συλλόγου  Χαλανδρίου «Αργώ» την Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2019   Στην αρχή της εκδήλωσης ο υπεύθυνος  της Λέσχης, φιλόλογος κ. Μποφυλάτος Σταύρος, παρουσίασε τον συγγραφέα και το βιβλίο του. Στη συνέχεια ο ίδιος ο συγγραφέας μίλησε για το έργο του και ειδικότερα για το βιβλίο του και απάντησε σε ερωτήσεις του κοινού. Ακόμη διαβάστηκαν αποσπάσματα  από το βιβλίο. Παρουσιάζουμε την εισήγηση του κ. Μποφυλάτου Σταύρου, χωρίς διορθώσεις, διατηρώντας αυτούσιο το ύφος και την προφορικότητά  της.

                                 ΕΙΣΗΓΗΣΗ

Αγαπητοί φίλοι και φίλες, Καλή Χρονιά

Σας καλωσορίζουμε στη σημερινή μας συνάντηση με τον συγγραφέα κ. Νίκο Δαββέτα για να συζητήσουμε για το μυθιστόρημα του η «Η Εβραία Νύφη», εκδ. Πατάκης.

Πριν ξεκινήσουμε τη συζήτηση θα ήθελα να σας συστήσω το σημερινό καλεσμένο μας ,αν και στους περισσότερους από σας είναι γνωστό το έργο του.

Ο Νίκος Δαββέτας  γεννήθηκε στην Αθήνα (1960) είναι συγγραφέας, ποιητής , βιβλιοκριτικός  (στον ημερήσιο τύπο) και δάσκαλος δημιουργικής  γραφής. Κάνει την πρώτη του εμφάνιση το 1981 με κείμενα του στο λογοτεχνικό περιοδικό «Διαγώνιος» .Από το 1983 έχει εκδώσει συνολικά δώδεκα βιβλία: ΄Εξη ποιητικές συλλογές, μια συλλογή  διηγημάτων («Ιστορίες μιας ανάσας»), και πέντε μυθιστορήματα («Το Θήραμα», «Λευκή πετσέτα στο ρινγκ», «Η Εβραία νύφη», «Ο ζωγράφος του Μπελογιάννη», «Ωστικό Κύμα»). Το 2010, το μυθιστόρημα του «Η Εβραία νύφη», τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερου μυθιστορήματος της Ακαδημίας Αθηνών  και συμπεριλήφθηκε στην διδασκαλία του Ολοκαυτώματος της Μέσης Εκπαίδευσης. Το 2008 εκπροσώπησε την Ελλάδα στη  διεθνή έκθεση   βιβλίου της Λειψίας, το 2007 στην ημερίδα του Yale (ΗΠΑ) για το Ευρωπαϊκό ιστορικό μυθιστόρημα και το 1996 στην «Εβδομάδα λογοτεχνίας» στο Λονδίνο. Ποιήματα και πεζά του μεταφράσθηκαν Ολλανδικά, Ισπανικά, Γερμανικά, Αγγλικά. Εργάστηκε ως  βιβλιοκριτικός στις εφημερίδες «Το Βήμα», «Ελεύθερος Τύπος», «Εφημερίδα των Συντακτών», «Καθημερινή» και συνεργάστηκε με τα περισσότερα λογοτεχνικά περιοδικά  («Η λέξη», «Το Δέντρο», «Εντευκτήριο», «Νέα Εστία» κα). Συνεργάστηκε επίσης με τον Μάνο Χατζηδάκι στην έκδοση του περιοδικού «Το Τέταρτο» και με τον ποιητή Ντίνο Χριστιανόπουλο στο ιστορικό περιοδικό της Θεσσαλονίκης «Διαγώνιος».  Επιμελήθηκε σειρά λογοτεχνικών πορτραίτων στο δορυφορικό πρόγραμμα της ΕΡΣ, και επί μια διετία (1990-1992)είχε σειρά λογοτεχνικών παρουσιάσεων στην τηλεοπτική εκπομπή «Χρώματα» της ΕΡΣ και στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9, 84».

«Η Εβραία νύφη» (ο τίτλος προέρχεται  από τον ομώνυμο τίτλο του γνωστού πίνακα του Ρέμπραντ) είναι το πιο γνωστό και πολυδιαβασμένο από το μυθιστορήματα του συγγραφέα. Εκδόθηκε το 2009 από τον Κέδρο», επανεκδόθηκε  από το Μεταίχμιο το 2014 και η τελευταία έκδοση, νέα έκδοση από τον Πατάκη 2019.ΟΙ επανειλημμένες επανεκδόσεις πιστοποιούν το διαρκές ενδιαφέρον του αναγνωστικού κοινού αλλά και την ανθεκτικότητα του στο χρόνο.

Το μυθιστόρημα για το οποίο σήμερα συζητάμε  είναι ένα πολυεπίπεδο μυθιστόρημα ,όχι μόνο γιατί συνομιλεί διαρκώς το παρελθόν με το παρόν , η μνήμη με την απώθηση, η ιστορία  διαλέγεται με τη λογοτεχνία, και τη τέχνη γενικότερα ,η ζωή με το θάνατο, αλλά  γιατί βρίσκεται  και σε μια διαλεκτική αντίθεση η  ενοχή με την εναγώνια αναζήτηση της αποσιωπημένης αλήθειας , η αποδοχή του άλλου με την απόρριψη.

Ο αφηγηματικός καμβάς στήνεται πάνω και γύρω από μια εκρηκτική , ερωτική σχέση ,η οποία δεν στηρίζεται στην ερωτική έλξη ,αλλά στο θάνατο των πιο στενών συγγενικών προσώπων και για αυτό είναι και καταδικασμένη στη συντριβή. ΄Όπως εξομολογείται  ο αφηγητής ανακαλώντας από τη μνήμη του την αφετηρία αυτής της σχέσης  «Εγώ μόλις είχα χάσει τη μητέρα μου ,εκείνη  μόλις είχε χάσει τον πατέρα της .Μάλλον αυτό που εκτίμησε  ο ένας στον άλλο ήταν το πένθος. Η θλίψη που ο καθένας  κουβαλούσε στους ώμους του αγόγγυστα ,με αξιοπρέπεια ελπίζοντας μια μέρα να ενώσει τα κομμάτια του μέσα στην τήξη των συναισθημάτων. Όμως κανένα πένθος ,όσο μεγάλο κι αν είναι ,δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη σαγήνη του έρωτα. Μπορεί πρόσκαιρα να ασκήσει μια έλξη καθώς μεταμφιέζεται σε κάτι ηρωικότερο ,σύντομα όμως σ΄ αρρωσταίνει.» Είναι  δύο άνθρωποι που χάνουν το παρόν και αδυνατούν ακόμα και να σκεφτούν για το μέλλον, καθώς η προσοχή τους είναι στραμμένη στις σκιές που τους ακολουθούν απ’ το παρελθόν. Ένα παρελθόν που δεν τους ανήκει, αφού αφορά τις πράξεις και τα έργα των γεννητόρων τους. 

Η ερωτική γνωριμία ενός επιτυχημένου δημοσιογράφου, μέσης ηλικίας  με τη Νίκη, με μια ανύπαντρη, όχι τόσο νέα γυναίκα, ανορεξική, αλκοολική, και συναισθηματικά άστατη θα εξελιχθεί σταδιακά και επώδυνα  σε ένα σφοδρό έρωτα  και μέσω αυτού  στην εναγώνια καταβύθιση  και  στην ανάδυση στο φως της μνήμης  καθώς και της συνείδησης του ατομικού και συλλογικού  παρελθόντος .Εδώ η ερωτική σχέση λειτουργεί ως αφορμή και αφετηρία για την ανάδυση του απωθημένου τραύματος γεγονός που οδηγεί στην τραγική   κάθαρση. Η Νίκη, η ηρωίδα του μυθιστορήματος, έγκυος, σωματικό και ψυχικό ράκος, αναζητά στη Γερμανία  στα κατοχικά αρχεία χειροπιαστές αποδείξεις των εγκλημάτων του πατέρα της και αυτοκτονεί στο Βερολίνο  μη αντέχοντας το βάρος των ενοχών που έχει εσωτερικεύσει  για όσα έπραξε ο πατέρας της. Δοσίλογος-συνεργάτης των Γερμανών πρωταγωνιστής στη λεηλασία των εβραϊκών περιουσιών της Θεσσαλονίκης, μακροημέρευσε  ως ευυπόληπτος πολίτης και ισχυρός παράγοντας της τοπικής κοινωνίας και κηδεύτηκε με δόξες και τιμές σημαδεύοντας ανεπανόρθωτα σωματικά και ψυχικά την κόρη του. Η Νίκη ως άλλη «φεύγουσα κόρη» δραπετεύει μ’ ένα άλμα στο κενό απ’ ό,τι την τυραννά εξαιτίας της πατρικής «κληρονομιάς». 

Με τη σειρά του ο ήρωας του μυθιστορήματος ,ο άλλος πόλος της ερωτικής σχέσης, ο μεσήλικας επιτυχημένος δημοσιογράφος, ο  αφηγητής, ο  γιος αριστερού, εξόριστου της Μακρονήσου, ο οποίος  λόγω  επιπολαιότητας βρέθηκε αργότερα να πολεμά από τις τάξεις του Εθνικού Στρατού τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας.  και έφυγε νέος απ’ τη ζωή, χρεοκοπημένος και έχοντας αποτύχει σε κάθε προσπάθεια να ορθοποδήσει επαγγελματικά και κοινωνικά ,αδιάφορος και απόμακρος για την οικογένεια του  βασανίζεται από παρόμοιο τραύμα αφού  αδυνατεί να κλάψει για τον απόντα γονιό και όλους τους νεκρούς που στοιχειώνουν τη δικιά του ζωή.

Αναζητεί  εναγωνίως –σε ώριμη ήδη ηλικία- να ανασυνθέσει το πρόσωπο του: «Ποιος ήταν πραγματικά ο πατέρας μου;»(σ.86).Η αυτοκτονία  όμως της αγαπημένης του θα τον βυθίσει στην έσχατη αυτεπίγνωση, στο πένθος και στην απελπισία: η αγαπημένη του είναι νεκρή, η καλοκουρδισμένη ζωή του άδεια ,χωρίς νόημα, οι λογαριασμοί του με τους δικούς του νεκρούς παραμένουν ανοικτοί και συνεπώς τα τραύματα του παρελθόντος ανεπούλωτα.

Αν  και σε ένα πρώτο επίπεδο μπορεί κανείς να προσεγγίσει την «Εβραία νύφη» ως ένα ερωτικό μυθιστόρημα νομίζω ότι περιορίζει το εύρος του. Δεν είναι μόνο και δεν είναι κυρίως ένα ερωτικό μυθιστόρημα, γιατί ενώ το έργο μοιάζει να αφηγείται την ερωτική ιστορία ανάμεσα σε μια νεαρή ανορεξική με πατέρα φιλοναζιστή και σε ένα νέο άντρα με προβλήματα αποδοχής του δικού του οικογενειακού παρελθόντος, στην ουσία  δεν διστάζει να αναμετρηθεί με τις «μαύρες τρύπες» της της νεοελληνικής ιστορίας, να αναμοχλεύσει  και να φέρει στην επιφάνεια  συλλογικά τραύματα ,τραύματα για τα οποία μόλις τα τελευταία χρόνια η ιστορική έρευνα  αλλά και η λογοτεχνία στρέφει προσεκτικά ί το βλέμμα της .Σε δύο  από αυτά  τα αποσιωπημένα έως πρόσφατα τραύματα επικεντρώνει το ενδιαφέρον και στρέφει το βλέμμα του  ο συγγραφέας :

Το ένα είναι η τύχη των Εβραίων της Θεσσαλονίκης και το άλλο ο Εμφύλιος Πόλεμος. Είναι δυο τραύματα που φαίνεται  να μην έχουν ακόμα κλείσει. Το αποσιωπημένο τραύμα που στοιχειώνει τη μεταπολιτευτική Θεσσαλονίκη  φέρνει μπροστά μας ο  συγγραφέας  –η εξόντωση  των  εβραίων  της Θεσσαλονίκης ,η αρπαγή των περιουσιών τους αλλά η και  η «υποδοχή» από τους θεσσαλονικείς  όσων από αυτούς κατάφεραν να επιστρέψουν από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και βρήκαν τις περιουσίες τους να τις νέμονται άλλοι.  Η κάθαρση για τα εγκλήματα των ναζί και των δοσίλογων συνεργατών τους δεν έχει συντελεστεί .Αντίθετα ο διωγμός των Εβραίων  στο πρόσωπο του πατέρα της Νίκης    όχι μόνο  θα μείνει ως το τέλος ατιμώρητος, αλλά ο ίδιος  θα απολαμβάνει ως μέλος της οικονομικής ολιγαρχίας τα πλούτη που σώρευσε από την αρπαγή της περιουσίας των Εβραίων ,θα πρωταγωνιστεί  στο ακροδεξιό στερέωμα της πόλης τη δεκαετία του ’60 ,θα συνεργαστεί στενά με τη Χούντα και θα κατορθώσει να προσχωρήσει μετά την μεταπολίτευση στη Νέα Δημοκρατία του Κωνσταντίνου Καραμανλή για  να ζήσει το υπόλοιπο της ζωής του ανέφελα ,χωρίς κανείς να ασχοληθεί με το βίο και την πολιτεία του, και τέλος να κηδευτεί  μεγαλοπρεπώς  . Επιπλέον τα θύματα του Ολοκαυτώματος ,δευτερεύοντες ήρωες, υποφέρουν πολλαπλά ,φέρουν τραύματα  ανεξίτηλα στο σώμα, στο νου  και την ψυχή τους. Είναι καταδικασμένοι  να ζουν και να κουβαλούν τον τρόμο. Επιπλέον , όχι μόνο έμειναν ατιμώρητοι οι διώκτες τους ,οι άρπαγες των περιουσιών τους, αλλά καθώς επιστρέφουν τα θύματα στη γενέθλια πόλη αναγκάζονται  να συμβιώνουν με τους θύτες.

Αλλά και τα τραύματα του Εμφυλίου-  μοιάζουν να παραμένουν ανεπούλωτα, αφού οι νικητές  κυνήγησαν ανελέητα τους νικημένους  και «φρόντισαν» έως και τη δεκαετία του ’80  να  τους αποκλείσουν από τη μεταπολεμική  κοινωνία. Οι παρένθετες αφηγήσεις ,οι αφηγήσεις των δευτερευόντων προσώπων , λειτουργούν ως τεκμήρια προφορικής ιστορίας που πλαισιώνουν τον αφηγηματικό ιστό και επιβεβαιώνουν τόσο ως προς το Ολοκαύτωμα όσο και ως προς τον Εμφύλιο το βαθύ  ανεπούλωτο τραύμα .

Είναι όμως η Ιστορία που παρασέρνει στο διάβα της και συντρίβει τους ήρωες μας ; Είναι η αδυναμία τους να αναμετρηθούν με το παρελθόν των προγόνων τους  και να συμφιλιωθούν μαζί τους; Είναι μόνο το βάρος της ενοχής που κουβαλούν- επί  του προκειμένου η Νίκη- για τα εγκλήματα της ζωής τους ή με κάτι άλλο  βαθύτερο, που αφορά και αναφέρεται σε αυτούς τους ίδιους ; Είναι μήπως  η απουσία νοήματος για τους ίδιους ,η υπαρξιακή τους αγωνία, η αίσθηση πως είναι «νεκροζώντανοι» σε ένα  παροντικό κόσμο στερημένο από κάθε αξία ; ΄Όλα αυτά είναι ερωτήματα που μου δημιουργήθηκαν  από την ανάγνωση του βιβλίου και θέλω να τα μοιραστώ μαζί σας και με τον συγγραφέα  

 Δεν  θα ήθελα να παραλείψω και να μην αναφερθώ –έστω και επιγραμματικά λόγω της πίεσης του χρόνου-  και σε οτιδήποτε άλλο αποκόμισα από την ανάγνωση αυτού του πυκνογραμμένου, στέρεου  στη δομή του, πολυεπίπεδου , πολυφωνικού , τολμηρού στη θεματολογία του, με ισορροπημένες αναλογίες μυθιστορήματος, που μετακινείται  συνεχώς και με επιτυχία από τον παροντικό στον παρελθοντικό χρόνο. Είναι  ένα μυθιστόρημα που βασίζεται τόσο σε εμπεριστατωμένη και διεξοδική μελέτη της ιστορίας, όσο και   σε ένα πρωτότυπο στη σύλληψη του και την επεξεργασία του μύθο για τον οποίο καταφέρνει, ο συγγραφέας χάρις στην αφηγηματική  του δεινότητα  να διατηρήσει αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη μέχρι την τελευταία σελίδα. ΄Ένα μυθιστόρημα που ζωντανεύει και διατηρεί στη μνήμη μας χαρακτήρες, και  αυτό ισχύει τόσο για τους πρωταγωνιστές όσο και για τους δευτεραγωνιστές.

Τέλος δεν θα ήθελα  να συμπεριλάβω στις αρετές αυτού του βιβλίου τις ζωντανές περιγραφές, τους λεπτοδουλεμένους  διάλογους  χωρίς κάτι το περιττό, λέξεις-βελονιές που κεντούν έναν λιτό και παρόλα αυτά πλούσιο αφηγηματικό καμβά. Μικρά κεφάλαια που κάποια θαρρείς πως θα μπορούσαν να λειτουργήσουν και αυτόνομα, ωστόσο είναι τόσο καλά δεμένα μεταξύ τους, ακόμα και στις περιπτώσεις που ο βασικός αφηγητής δίνει για λίγο τη σκυτάλη και σε άλλους, που όλα μαζί συνθέτουν ένα αρμονικό σύνολο. 

Αφού σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας και την προσοχή σας αισθάνομαι την ανάγκη, αφού πρώτα τον καλωσορίσω , να δώσω το λόγο στον προσκεκλημένο μας προκειμένου να μας μιλήσει για το βιβλίο του και γενικότερα για το συγγραφικό του έργο και να απαντήσει σε ερωτήσεις και παρατηρήσεις.


⸻⸻⸻⸻⸻⸻


Πολιτιστικός - Επιστημονικός Σύλλογος Χαλανδρίου "Αργώ"

Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι, 
 την Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου ώρα 7.30 μ.μ.
στη Λέσχη Ανάγνωσης του Πολιτιστικού - Επιστημονικού Συλλόγου "ΑΡΓΩ"
θα συζητήσουμε το μυθιστόρημα του David Diop

"Τη νύχτα  όλα τα αίματα είναι μαύρα"

με τη μεταφράστρια του βιβλίου Αλεξάνδρα Κωσταράκου.
Συμμετέχει η αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Έφη Γαζή.
Τη συζήτηση θα συντονίσει ο φιλόλογος Γεωργία Τεμπέλη

Διεύθυνση: Σοφ. Βενιζέλου 20 & Καραολή Δημητρίου

Δηλώσεις συμμετοχής: argohalandriou@yahoo.com


Εισαγωγικό σημείωμα

Για το  μυθιστόρημα του Ντάβιντ Ντιόπ «Τη νύχτα όλα τα αίματα είναι μαύρα», εκδ. Πόλις  συζήτησαν με το κοινό η μεταφράστρια του βιβλίου κ. Αλεξάνδρα Κωσταράκου και η  κ. Τεμπέλη Γεωργία, φιλόλογος, τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020 στα γραφεία του Επιστημονικού-Πολιτιστικού Συλλόγου «Αργώ»

Σήμερα δημοσιεύουμε την εισήγηση της κ. Τεμπέλη Γεωργία.

  

ΝΤΑΒΙΝΤ ΝΤΙΟΠ: Τη νύχτα όλα τα αίματα είναι μαύρα.


Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι,

Είναι μεγάλη μας η χαρά να έχουμε μαζί πάλι μας την κυρία Αλεξάνδρα Κωσταράκου, μεταφράστρια του βιβλίου του Ντάβιντ Ντιόπ, «Τη νύχτα όλα τα αίματα είναι μαύρα», καθώς και την κυρία Έφη Γαζή, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, που έγραψε το επίμετρο  της έκδοσης στα ελληνικά.  Είναι λοιπόν μαζί μας για να μας βοηθήσουν προκειμένου να αναλύσουμε  σε βάθος το έργο του Ντιόπ και τις ιστορικές συνθήκες στις οποίες αναφέρεται το μυθιστόρημα. Με τη συζήτηση που θα  ακολουθήσει  πιστεύω πως όλοι μας θα κατανοήσουμε πληρέστερα τόσο την εποχή του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου όσο και την εκμετάλλευση και την καταπίεση  που υπέστησαν και υφίστανται ακόμη και σήμερα οι λαοί της Αφρικής από την αποικιοκρατία και την «νεοαποικιοκρατία».

Βέβαια, το μυθιστόρημα δεν είναι ιστορικό αν και αντλεί υλικό και έμπνευση από τον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Ποιος είναι όμως  ο Νταβίντ Ντιόπ, το έργο του οποίου ανέλαβαν να μας γνωρίσουν οι εκδόσεις «Πόλις» ; Ο συγγραφέας,  κατάγεται από τη Σενεγάλη, μεγάλωσε στη Σενεγάλη, όπου και τέλειωσε το Λύκειο και στη συνέχεια σπούδασε Γαλλική Φιλολογία. Σήμερα ζει και εργάζεται  σαν αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πω, όπου διδάσκει γαλλική γραμματολογία του 18ου αι. και  παράλληλα γαλλόφωνη αφρικανική λογοτεχνία. Αν και  γεννημένος και σπουδαγμένος στο Παρίσι, δίνει φωνή όχι μόνο στους συμπατριώτες του αλλά σε όλους τους πολίτες του κόσμου για να εκφράσουν την αντίθεση τους στον πόλεμο, το ρατσισμό, την εκμετάλλευση  ανθρώπου από άνθρωπο. Παράλληλα, σ΄ένα δεύτερο επίπεδο, το μυθιστόρημα είναι ένας ύμνος στη φιλία, την ειρηνική ζωή, τον έρωτα, την απλή και συγχρόνως δύσκολη ζωή των  Αφρικανών. Σε τρίτο επίπεδο το μυθιστόρημα είναι ψυχαναλυτικό, καθώς ο Ντιόπ εισχωρεί στα βάθη της ανθρώπινης ψυχής, τις μεταλλάξεις της και το πέρασμα  της από την αθωότητα στην απόλυτη θηριωδία και σκληρότητα, στο ακαταλόγιστο της τρέλας. Γίνεται έτσι ένα μυθιστόρημα καθαρά αντιπολεμικό, σύγχρονο και επίκαιρο καθώς πολλαπλασιάζονται οι εστίες της αναταραχής και πλησιάζουν επικίνδυνα ακόμα και στη γειτονιά μας, αν και αναφέρεται στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Προπαντός είναι  αντιρατσιστικό καθώς ο πυρήνας της στρατολόγησης των δύο ηρώων είναι το χρώμα και η καταγωγή τους.

 Ο Μαντέμπα, κοντός, άσχημος και καχεκτικός και ο Αλφά, ψηλός και δυνατός ζουν στο Γκαντιόλ της Σενεγάλης, όταν ο Μαντέμπα πείθει τον φίλο του Αλφά να  καταταγούν στο γαλλικό στρατό. Παρότι η πρώτη προσπάθεια στρατολόγησης αποτυγχάνει, ο πεισματάρης Μαντέμπα καταφέρνει τελικά – μετά από μεγάλη εξάσκηση σωματικής ενδυνάμωσης- να καταταγεί στο γαλλικό στρατό όχι μόνο για να σώσει τη μητέρα πατρίδα ,αλλά κυρίως γιατί θεωρεί τον πόλεμο ευκαιρία να γνωρίσει τον απέραντο κόσμο, να γίνει Γάλλος πολίτης, να εγκατασταθεί στο Σαιν- Λουί, να γίνει έμπορας, να, να, να…….. Ο Αλφά, που τον έχει πάνω από αδελφό,  τον ακολουθεί στο όνειρο…….

Όμως ο Μαντέμπα Ντιόπ  τραυματίζεται άσχημα  στο μέτωπο και ο Αλφά, ξαπλωμένος δίπλα του και κρατώντας τον από το χέρι,  αρνείται να υποκύψει στη σπαρακτική παράκληση του φίλου του, που ψυχορραγεί, να τον αποτελειώσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα για να γλιτώσει από τους φρικτούς πόνους. Ο Αλφά, για να μην παραβεί τους νόμους των προγόνων του,  δεν δείχνει ανθρωπιά στο φίλο του και αυτό τον οδηγεί σιγά-σιγά στη διαστρέβλωση της σκέψης, στην παράνοια, στην εμμονή, στην απόφαση για εκδίκηση ….. Παγιδευμένος στην παράνοια του πόνου και του πολέμου ο Αλφά  μετατρέπεται από ένα αθώο στρατιώτη που επιθυμούσε να αλλάξει τη ζωή του με τον πόλεμο σε στυγνό και αιμοδιψή, χωρίς αναστολές και ηθικούς φραγμούς, άνθρωπο. Βγαίνει νύχτα στα χαρακώματα, στη γη του κανενός, με σκοπό να παρασύρει κάποιο Γερμανό, τον ακινητοποιεί, του βγάζει τα έντερα του, του κόβει το ένα χέρι και το παίρνει σαν λάφυρο…. Η διαδικασία, που αρχικά γίνεται αποδεκτή με ενθουσιασμό από τους συμπολεμιστές του, όταν επαναλαμβάνεται συστηματικά και τα αποξηραμένα σα ψάρια χέρια των εχθρών φτάνουν τα επτά, ο Αλφά απομονώνεται και οδηγείται στα Μετόπισθεν μαζί με τα κρυμμένα, φασκιωμένα χέρια των εχθρών…….

Στα Μετόπισθεν, με τη βοήθεια του καλού ανθρώπου, γιατρού Φρανσουά ο Αλφά καθαρίζει το μυαλό του που το «μαγάρισε ο πόλεμος». Μέσα από τις ζωγραφιές και τις αναμνήσεις επιστρέφουμε-γνωρίζουμε- το κόσμο της αθωότητας, της ειρήνης,του έρωτα, της Αφρικής των χρωμάτων και του διαφορετικού πολιτισμού της.

Πολλά και δύσκολα τα θέματα του βιβλίου, δοσμένα με γλώσσα απλή αλλά ποιητική, σχεδόν τραγουδιστή. Η αντίθεση, σαν σχήμα λόγου, κυριαρχεί και εξισορροπεί θαυμάσια, μορφή και περιεχόμενο όχι μόνο στην περιγραφή της αγριότητας του πολέμου και της ειρηνικής ζωής στην Αφρική αλλά και στην μεταστροφή της νεανικής αθωότητας του πρωταγωνιστή του μυθιστορήματος σε μια απίστευτη σκληρότητα του πρωταγωνιστή. Ο εσωτερικός μονόλογος του Αλφά, στην προσπάθεια του να δείξει τις δυο όψεις των πραγμάτων και τον προβληματισμό του για τη σχετικότητα των αρχών και των απόψεων,  κάνει την αφήγηση του ρέουσα με εσωτερικό ρυθμό και αρμονία. Το ύφος ανεπιτήδευτο, άλλοτε σκληρό και άλλοτε λυρικό για να υπηρετήσει τους ήρωες κατά το εικός και το αναγκαίο. Πυκνό και εξαίρετο έργο που θεωρώ ότι αξίζει την παρουσίαση του, όχι μόνο γιατί αποτελεί ένα ιστορικό ντοκουμέντο για τη συμμετοχή των λαών της Αφρικής στο Α παγκόσμιο πόλεμο, αλλά, και γιατί από άποψη λογοτεχνική, είναι ένα ολοκληρωμένο έργο!

Σας ευχαριστώ πολύ.


⸻⸻⸻⸻⸻⸻


Η ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ

Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι, η Λέσχη Ανάγνωσης του Συλλόγου "ΑΡΓΩ", λόγω των ειδικών συνθηκών που επιβάλλει η πανδημία του Covid 19, "μεταφέρεται" προσωρινά στο διαδίκτυο μέσω του Blog και του Facebook του Συλλόγου μας.
Στην παρακάτω σύνδεση θα μπορείτε να βρίσκετε προηγούμενες και νέες παρουσιάσεις βιβλίων, με πρώτο το μυθιστόρημα του Ντάβιντ Ντιοπ "Τη νύχτα όλα τα αίματα είναι μαύρα", εκδ. Πόλις.
Το μυθιστόρημα παρουσιάστηκε τον περασμένο Φλεβάρη από την μεταφράστρια του βιβλίου κα Αλεξάνδρα Κωσταράκου και την φιλόλογο κα Γεωργία Τεμπέλη.

Ακολουθεί ένα ενημερωτικό σημείωμα σχετικά με την πορεία της Λέσχης Ανάγνωσης από τους Συντονιστές της, κ. Σταύρο Μποφυλάτο και κα Γεωργία Τεμπέλη.

ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ
Αγαπητοί φίλοι και φίλες,
Αισθανόμαστε την ανάγκη να επικοινωνήσουμε μαζί μας προκειμένου να ανανεώσουμε με διαφορετικούς τρόπους την επικοινωνία μας. Εξαιτίας του κορονοϊού αναγκαστήκαμε να διακόψουμε τις τακτικές συναντήσεις μας στα γραφεία του συλλόγου μας, με συγγραφείς και μεταφραστές βιβλίων. Αυτό άλλωστε ήταν επιβεβλημένο για λόγους προστασίας όλων μας.
Μεσολάβησε το καλοκαίρι, οι διακοπές που μας κράτησαν μακριά. Ελπίζαμε όμως πως με την έναρξη του φθινοπώρου θα επαναλάβουμε τις τακτικές μας συναντήσεις. Δυστυχώς η έξαρση του αριθμού των κρουσμάτων, η απαγόρευση συγκεντρώσεων σε κλειστούς χώρους είναι όροι απαγορευτικοί -προς το παρόν- για δια ζώσης συναντήσεις με συγγραφείς και μεταφραστές βιβλίων.
Παραμένει η αγάπη για το βιβλίο ως σταθερή κοινή μας ανάγκη και αξία αναφοράς. Η ενημέρωση και ο διάλογος σχετικά με βιβλία είναι κοινή αναζήτηση. Όλα λοιπόν τα προηγούμενα μας οδηγούν στην επινόηση νέων τρόπων επικοινωνίας, αφού η επαναλειτουργία της Λέσχης Ανάγνωσης στην προγενέστερη μορφή της είναι αδύνατη και αδιανόητη, εξαιτίας των περιορισμών που μας θέτει η υγειονομική κρίση.
Σχεδιάζουμε λοιπόν –αξιοποιώντας την ιστοσελίδα και το Facebook του Συλλόγου "ΑΡΓΩ" να αναρτούμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα κριτικές για βιβλία που διαβάσαμε και προτείνουμε και σε εσάς. Άλλωστε ορισμένα από αυτά τα βιβλία είχαμε προγραμματίσει να τα παρουσιάσουμε, αλλά δυστυχώς λόγω των συνθηκών αυτό δεν κατέστη κατορθωτό.
Επιπλέον θα αναρτούμε σταδιακά τις εισηγήσεις που έγιναν από τους υπεύθυνους της Λέσχης στη διάρκεια των δια ζώσης συναντήσεων όλο το προηγούμενο διάστημα. Έτσι θα έχουν την ευκαιρία όχι μόνο όσοι συμμετείχαν στις συναντήσεις της Λέσχης, αλλά και όσοι δεν συμμετείχαν να μοιραστούν τις σκέψεις μας, και τα συναισθήματα που μας δημιούργησε η ανάγνωση των βιβλίων. Θα επιχειρήσουμε με τον τρόπο αυτό μια νοερή προσέγγιση.
Οι σχεδιασμοί μας αυτοί είναι ανοικτοί και σε άλλες προτάσεις. Δικές σας προτάσεις. Θα ήταν χαρά μας, αν μέσω των ηλεκτρονικών μέσων επικοινωνίας του συλλόγου μας, κατορθώσουμε να διατηρήσουμε ζωντανή την επικοινωνία και να συσφίξουμε ακόμα περισσότερο τις σχέσεις , που με τόση προσπάθεια, τόσα χρόνια δημιουργήσαμε. Με την ελπίδα ότι γρήγορα θα ξεπεράσουμε την κρίση και θα επαναλάβουμε δια ζώσης και τις συναντήσεις της Λέσχης μας, σας ευχόμαστε κουράγιο και δύναμη με καλές αναγνώσεις.

Καλό Φθινόπωρο
Με φιλικούς Χαιρετισμούς
Οι Συντονιστές της Λέσχης
Σταύρος Μποφυλάτος
Γεωργία Τεμπέλη


⸻⸻⸻⸻⸻⸻


ΒΙΒΛΙΟΦΙΛΕΣ  ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ


Αγαπητοί  φίλοι και φίλες

Στη στήλη αυτή θα συναντήσετε βιβλία που επιλέξαμε, διαβάσαμε ,μας άρεσαν και σας τα προτείνουμε. Βιβλία όλων των ειδών λογοτεχνία, (πεζογραφία, ποίηση), δοκίμια,  μελέτες, έρευνες κ.ο.κ. Οι επιλογές μας προσδιορίζονται από τις πνευματικές μας αναζητήσεις,  το προσωπικό  γούστο και  τα ενδιαφέροντα μας, και πάνω όλα την αισθητική απόλαυση, τον πνευματικό και κοινωνικό αναστοχασμό, που μας δημιουργεί  το ίδιο το βιβλίο. Με αυτές τις επιλογές επιχειρούμε να επικοινωνήσουμε μαζί σας  και να διαδώσουμε την αγάπη για το καλό βιβλίο.

Η στήλη είναι ανοιχτή και στις δικές σας προτάσεις. Περιμένουμε να τις στείλετε  στην ιστοσελίδα  του συλλόγου μας- με παραπομπή  για τη Λέσχη Ανάγνωσης. Με την  αποκλειστική  υποχρέωση να είναι το κείμενο σε ηλεκτρονική μορφή  και να  μην  υπερβαίνει  τις 400-500 λέξεις.

 Σας ευχαριστούμε  πολύ

Οι υπεύθυνοι της Λέσχης Ανάγνωσης

Μποφυλάτος  Σταύρος  -  Τεμπέλη  Γεωργία


Wolfgang Schorlaou

Το  μεγάλο σχέδιο


Ένα λογοτεχνικό είδος που γνωρίζει τα τελευταία χρόνια μεγάλη αναγνωσιμότητα είναι το αστυνομικό μυθιστόρημα. Εκατοντάδες μυθιστορήματα, χωρίς υπερβολή, κυκλοφορούν  στα βιβλιοπωλεία και προσελκύουν το ενδιαφέρον των αναγνωστών. Σε αρκετά από αυτά οι συγγραφείς τους συνδυάζουν, άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο πετυχημένα, την πλοκή του αστυνομικού μυθιστορήματος με την έρευνα και αποκάλυψη μεγάλων πολιτικών εγκλημάτων.

Ένα επιτυχημένο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα αυτού του είδους που κυκλοφορεί στα ελληνικά και διαβάσαμε και απολαύσαμε αυτό το καλοκαίρι είναι «Το μεγάλο σχέδιο» του Wolfgang Schorlaou, από τις εκδόσεις «angelus novus», σε εξαιρετική μετάφραση της Μαρίας Αγγελίδου.

 Στο βιβλίο «Το μεγάλο σχέδιο» ο συγγραφέας στρέφει το βλέμμα του στη σύγχρονη Ελλάδα, αρχής γενομένης από την Γερμανική Κατοχή και φτάνοντας έως το απόγειο της οικονομικής κρίσης 2010-2015. Αξιοποιεί με μεγάλη επιτυχία τις αρετές του καλού αστυνομικού μυθιστορήματος: την περίτεχνη αλλά και στιβαρή πλοκή, τις απρόσμενες ανατροπές και αποκαλύψεις, τη γρήγορη δράση, έως το φινάλε, όχι μόνο για να διατηρήσει αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη, αλλά για να στρέψει την προσοχή του αναγνώστη, και ιδιαιτέρως των συμπατριωτών του, των Γερμανών στα εγκλήματα που διαπράττουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις.

   Το γεγονός ότι γράφτηκε από ένα Γερμανό συγγραφέα, εκδόθηκε πρώτα στη Γερμανία, δεν μειώνει ούτε στο ελάχιστο την αξία του βιβλίου για τον Έλληνα αναγνώστη, γιατί το μυθιστόρημα εμπεριέχει μια διεξοδική και απολύτως κατανοητή στον μέσο αναγνώστη ανάλυση των λόγων που οδήγησαν την ελληνική οικονομία σε κατάρρευση.

  Το κεφάλαιο που αναλύει τη διεθνή οικονομική κατάσταση και τα παιχνίδια των κερδοσκόπων εις βάρος της χώρας μας είναι ανατριχιαστικό, όπως επίσης και ο τρόπος που συνδέει τη σύγχρονη ιστορία με τη Γερμανική κατοχή στην Ελλάδα και τη σφαγή στο Δίστομο. Αποκαλύπτει λοιπόν  ένα διαχρονικό έγκλημα που συντελείται σε βάρος του ελληνικού λαού, όχι μόνο γιατί ακόμα και σήμερα το Γερμανικό κράτος καλείται να αποζημιώσει την Ελλάδα για τις ανεπανόρθωτες καταστροφές που προκάλεσε η Γερμανική Κατοχή, αλλά  και  γιατί μας δίνει  την ευκαιρία μιας σφαιρικής ενημέρωσης για ζητήματα που ακόμη και σήμερα μας ταλανίζουν και δημιουργούν διαρκώς ερωτήματα για το μέλλον της Ευρώπης.

  Για να ανταποκριθεί σε αυτό το φιλόδοξο σχέδιο Ο Schorlau ξοδεύει  μεγάλο χρονικό διάστημα στη μελέτη και την προετοιμασία κάθε βιβλίου του, και για το «Μεγάλο Σχέδιο» είχε πει πέρσι στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης ότι έστησε ολόκληρη ερευνητική ομάδα που δούλεψε για τρία χρόνια, ώστε να συγκεντρώσει το υλικό του. Αψευδής μάρτυρας είναι η εκτενής βιβλιογραφία  που έχει αναρτήσει  στην προσωπική του ιστοσελίδα.

   Όπως ο  ίδιος o Wolfgang Schorlaou επισημαίνει στον  επίλογο του βιβλίου:  «αφετηρία αυτού του βιβλίου αποτέλεσε η παρατήρηση ότι ακόμα και στο ζενίθ της ελληνικής κρίσης, όταν το θέμα της  κρίσης  κυριαρχούσε στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων  εκτοπίζοντας  όλα τ’ άλλα, δεν ήταν  δυνατόν να καταλάβει  κανείς από τις σχετικές  δημοσιεύσεις σε ποιους  λογαριασμούς  είχαν καταλήξει τα πολλά  δισεκατομμύρια που είχαν ξοδευτεί  για τη «σωτηρία της Ελλάδας»(σ.449), σε συνδυασμό με την ενόχληση που του προκάλεσε η ανάμνηση  από την «παράλληλη  εκστρατεία των ΜΜΕ που κατόρθωσαν  να χαράξουν βαθιά στη συνείδηση μας την εικόνα του τεμπέλη (ή του καθυστερημένου ΄Έλληνα που έπρεπε να σωθεί από το χάος  της οκνηρίας και της αδιαφορίας του με τα λεφτά του Γερμανού φορολογούμενου» (σ.449), ενώ  ίδιο το βιβλίο του είναι η συμβολή στον αγώνα «για την αλληλεγγύη  μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών… υπέρ μιας ευρωπαϊκής ένωσης  όπου η αναδιανομή θα είναι το ίδιο αυτονόητη ,όπως σήμερα γίνεται  μεταξύ των ομόσπονδων κρατών».(σσ.449-450).

 Ένα μυθιστόρημα απολαυστικό, πολυεπίπεδο και πολιτικά αιχμηρό που αξίζει την προσοχή μας.

 Σταύρος Μποφυλάτος -  Φιλόλογος


Wolfgang Schorlau

Ο Βόλφγκανγκ Σορλάου γεννήθηκε το 1951 σε μια μικρή πόλη της Ρηνανίας. Ασχολήθηκε με το εμπόριο και εργάστηκε για πολλά χρόνια ως μάνατζερ στη βιομηχανία ηλεκτρονικών υπολογιστών προτού καταφέρει στα πενήντα του να εκπληρώσει το όνειρό του και να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη συγγραφή. Έχει γράψει μέχρι σήμερα οχτώ βιβλία με ήρωα τον ιδιωτικό ντετέκτιβ Γκέοργκ Ντένγκλερ. Ο Βόλφγκανγκ Σορλάου τιμήθηκε το 2006 με το Γερμανικό Βραβείο Αστυνομικής Λογοτεχνίας. Περισσότερα για τον συγγραφέα και τα βιβλία του θα βρείτε στον διαδικτυακό τόπο www.schorlau.com

----

Μαρία Εμ.  Μαραγκουδάκη

 "ΔΙΠΛΗ ΟΨΗ"  

Η Κάρμεν φορούσε μαύρα / Ο Άλλος εν  λευκώ

Εκδ. Εύμαρος, Αθήνα 2020


Η «ΔΙΠΛΗ ΟΨΗ» είναι το τέταρτο βιβλίο της Μαρίας Μαραγκουδάκη. Έχουν προηγηθεί μια ποιητική συλλογή «Έστω ότι…» (Οδός Πανός 2010), η συλλογή διηγημάτων «Μηδενική γωνία» (Εύμαρος 2017) και ο θεατρικός μονόλογος «Μαύρο γιασεμί» (Εύμαρος 2019).Επίσης συμμετέχει  στην περιοδική έκδοση (dPgeneration 2017) με οκτώ διηγήματα καθώς και στο συλλογικό έργο : «Εννέα Όγδοα»  (Εύμαρος, 2018).

Η «ΔΙΠΛΗ ΟΨΗ» είναι ένα μικρό, πυκνό, πολυεπίπεδο βιβλίο που περιλαμβάνει δύο   παράλληλους μονολόγους, που κάλλιστα, λόγω της θεατρικής τους δομής, θα μπορούσαν να ευτυχήσουν και στη σκηνή. Η συγγραφέας  με αυτό το έργο της επιχειρεί μια διακειμενική προσέγγιση. Συνδυάζει με επιτυχία διαφορετικά είδη γραπτού  λόγου: το αφήγημα με  το θεατρικό μονόλογο, την ποίηση και το δοκίμιο, καθώς με το τελευταίο εκδιπλώνει ελεύθερα στοχασμούς σε καίρια ζητήματα της ύπαρξης, στοχασμούς για τη μοναξιά, το νόημα της ύπαρξης και το θάνατο.

Στο πρώτο με τον τίτλο «Η Κάρμεν που φορούσε μαύρα» η Κάρμεν,  η ηρωίδα, μια γυναίκα άνω των εξήντα χρόνων αφηγείται την πολυτάραχη ζωή της  σε ένα άντρα που πληκτρολογεί. Η γυναίκα, που συστήνεται ως Κάρμεν, αλλά δεν τη λένε Κάρμεν, αφηγείται τη ζωή της σε κάποιον  «Μη γράφεις ό,τι βλέπεις. Να γράφεις τις ιστορίες που θα σου λέω. Γιατί αυτή είμαι. Είμαι οι πολλές ιστορίες μου. Αληθινές ιστορίες. Άλλες έχουν συμβεί, άλλες μπορεί να μην έχουν συμβεί, όμως όλες οι ιστορίες που θα σου πω έχουνε γραφτεί μέσα μου. Και να ξέρεις πως αληθινό είναι ό,τι γράφεται μέσα μας», του λέειΚαι το ίδιο λίγο παραλλαγμένο, επαναλαμβάνει και ο Άνδρας  πριν το τέλος του δεύτερου μονολόγου.

Αυτήν την πολυτάραχη και  πολυδιάστατη ζωή της αναστοχάζεται  λοιπόν, αγωνίζεται και προσπαθεί να συναρμολογήσει η αφηγήτρια Κάρμεν, για αυτό αναθέτει στον ανώνυμο άνδρα τη συγγραφή, γιατί η ίδια έχει πρόβλημα με τα μάτια της. Θυμάται ανάκατα, ό,τι της έχει συμβεί, εξομολογείται και θέλει όλα να καταγραφούν. Διακατέχεται από την εμμονή να αποτυπωθούν στο χαρτί τα βιώματα και οι σκέψεις της. Αντλεί δύναμη για να ζήσει μόνο από την πίστη της πως μόλις βγει το βιβλίο θα είναι έτοιμη ακόμη και να πεθάνει.

Η Κάρμεν είναι μία γυναίκα που ζει ολομόναχη, ερμητικά κλεισμένη στο διαμέρισμα της με μόνη συντροφιά τις αναμνήσεις της, φοβάται το φως, αγαπά το κόκκινο χρώμα και μισεί το άσπρο. Κάρμεν είναι το ψευδώνυμο της, έμμεση αναφορά στην κινηματογραφική της persona, έμμεση αναφορά στην ηρωίδα του Μπιζέ, σύμβολο ομορφιάς και  ελευθερίας. Η τελευταία  Κάρμεν, κατά κόσμο Σταυρούλα, αναζητά τη διαφυγή της από τον ασφυκτικό κοινωνικό της περίγυρο, την απελευθέρωσης της, την αποδοχή  και  την αγάπη. Μαζί με το πραγματικό της όνομα  απαρνιέται   οριστικά  και το παρελθόν της. Είναι άλλωστε ένα βαρύ φορτίο από το οποίο επιζητά να απαλλαγεί. Άλλωστε εκδιώκεται από την οικογένεια της και την στέλνουν σε μια θεία της στη μεγαλούπολη.  Αφορμή  το γεγονός ότι στα δεκατέσσερα της έμεινε έγκυος και της έκαναν έκτρωση Η συνέχεια αναμενόμενη ∙ στα δεκαεπτά σπιτώθηκε από έναν παντρεμένο∙ και αμέσως μετά μας  ακολουθεί η εκπόρνευση «Κέρδισα λεφτά με το κορμί και την ομορφιά μου». Μέσα από αυτή δεν  αναζητά μόνο και  κυρίως το χρήμα

 «Εγώ όμως ήθελα πάντα να με αγαπούν, αυτός ήταν ο καημός μου, και το σώμα μου  ήταν ό,τι είχα και δεν είχα. Και υπήρχαν  άντρες που έδειχναν ότι μ ΄αγαπούσαν και θα πλήρωναν για το κορμί μου. Και είν΄ ωραίο να νιώθεις ότι το κορμί σου αξίζει…»

Στο δεύτερο μονόλογο  με τίτλο «Ο άλλος εν λευκώ» και υπότιτλο (άρα τις έστι), ο άνδρας, στα πεντηκοστά έβδομα γενέθλιά του, αναμετριέται  με τον χρόνο και παραληρεί επί παντός επιστητού. Η παραληρηματική του αφήγηση  ξεκινά με τη φράση «Έτσι κι αρχίζει να βραδιάζει κάτι με πιάνει, κάτι σαν τρέλα», που επαναλαμβάνει αρκετές φορές. Ψάχνει συνέχεια για τα κλειδιά του,- εκδήλωση της σύγχυσης και της υπαρξιακής του αγωνίας- ενώ επίμονα ένας ήχος καμπάνας τρυπάει το μυαλό του. Τάση φυγής, κόπωση απ’ όλους και απ’ όλα,  βασανιστικοί εφιάλτες αδιαφορία για τα πάντα «Δεν έχω επιθυμίες» Δεν έχω θλίψη. Μόνο μνήμες. Κι αυτές ξεθωριασμένες και αδύνατες», λέει. Ο φόβος συνέχει τα πάντα. «Ο θάνατος είναι η μόνη αλήθεια της ζωής». Την απόσταση από τη βιωμένη σπαρακτική απελπισία στην πράξη, τη διανύει ο ήρωας μας με την  αυτοχειρία του. Όμως με απρόσμενο τρόπο, στο τέλος του μονολόγου, η συγγραφέας αφήνει να διαφανούν οι  αξεδιάλυτοι δεσμοί που συνδέουν τον άνδρα και την Κάρμεν.

 Με τη  γραφή της η  Μαρ. Μαραγκουδάκη εντάσσει τη «διπλή όψη» στη βιωματική μυθοπλασία. Οι εξομολογήσεις των ηρώων της κινούνται μεταξύ της πρωτοπρόσωπης και της δευτεροπρόσωπης αφήγησης. Ο λόγος της μεστός, πυκνός, κοφτός, ρεαλιστικός. Στον πρώτο μονόλογο  διεισδύει στα μύχια της γυναικείας ψυχολογίας και μας προετοιμάζει για την υπερρεαλιστική γραφή, την υπερδιέγερση του δεύτερου, που ακολουθεί, με έναν ασθμαίνοντα καλπασμό που σε συνεπαίρνει. Η Μαρ. Μαραγκουδάκη ερωτοτροπεί  έντονα με τις τεχνικές της μικρής φόρμας και κινείται στο «τεντωμένο σκοινί» χωρίς να χάνει την ισορροπία της μεταξύ της ρεαλιστικής και της υπερρεαλιστικής αφήγησης – περιγραφής. Διαφεύγει ωστόσο, κάθε λίγο στο δρόμο της ποίησης διακόπτοντας  την πεζή διάταξη,  και μπολιάζοντας την με ποιητικά σπαράγματα. Αποκτά έτσι ο λόγος της την αρμόζουσα βαρύτητα ωσάν να μην αρκούσε ο πεζός λόγος για να μεταδώσει την τραγικότητα και την υπαρξιακή αγωνία των ηρώων μπροστά στα γηρατειά  και το θάνατο.   

 Η διεισδυτικότητα της γραφής  της Μαρίας Μαραγκουδάκη  σε κερδίζει. Χαράζει βαθιές τομές στη μοναξιά, όπως τη βιώνουν οι  δύο ήρωες, και ψυχογραφεί   δύο διαφορετικούς  και εν πολλοίς όμοιους   χαρακτήρες.  Καθώς διαβάζεις το βιβλίο και διεισδύεις βαθιά σε αυτό, αισθάνεσαι πως αναπνέουν και ζουν ανάμεσα μας, δίπλα μας και αυτή είναι η προσφορά και η απόλαυση  της καλής λογοτεχνίας.                                                        

                                                                            Σταύρος Μποφυλάτος 


- - - - -                

Μαρία Εμ. Μαραγκουδάκη

Δεν ξέρω ακριβώς για ποιο λόγο γράφω. Φιλοδοξία; Ματαιοδοξία; Ανάγκη έκφρασης; Φοβάμαι το θάνατο; Φοβάμαι τη ζωή; Φλερτάρω με την αθανασία; Φλερτάρω με το τίποτα; Για το περίφημο «γνώθι σαυτόν»; Ίσως η απάντηση να είναι «ναι» σ’ ένα ή σε περισσότερα από τα παραπάνω, ίσως να ισχύει (και) κάτι άλλο που δεν έρχεται στο νου τώρα. Αυτό που μπορώ με βεβαιότητα να πω, είναι πως τις μέρες που δεν γράφω (και δεν είναι λίγες) τις θεωρώ «κούφιες», ανεξάρτητα από όποιες άλλες δραστηριότητες έχω ή δεν έχω τις μέρες εκείνες, μιας και, όχι σπάνια, τεμπελιάζω άσκοπα. Λένε πως όταν γράφουμε δεν ζούμε. Νομίζω πως ισχύει, εφόσον το γράψιμο είναι απολύτως μοναχική υπόθεση, αν και καλό θα ήταν να δώσουμε προηγουμένως έναν ορισμό στο ρήμα «ζούμε». Προσωπικά πάντα ένιωθα να έχω μια ζωή εκτός και παράλληλα άλλη μία ζωή εντός. Σ’ αυτό το όριο εκτός-εντός θεωρώ πως γράφω.


Γράφω λέξεις, σβήνω λέξεις, και πάει λέγοντας. Συμβαίνει μερικές από τις εναπομείνασες λέξεις να συγκροτούν άλλοτε ένα ποίημα, άλλοτε ένα διήγημα, άλλοτε ένα θεατρικό μονόλογο. Με την ποιητική γραφή θεωρώ πως έχω κλείσει το λογαριασμό, όχι όμως και με την ποίηση, άλλωστε η ποίηση, με την ευρύτερη έννοια, δύναται να ενυπάρχει σε κάθε είδος γραφής. Αγαπώ το διήγημα και ασχολούμαι κυρίως μ’ αυτό, ίσως γιατί προτιμώ τον πυκνό λόγο, αυτήν την περίληψη ζωής που μπορεί να συμπυκνωθεί σ’ ένα και μόνο κάδρο.

Πηγή έμπνευσης είναι τα θραύσματα μνήμης, είναι οι απώλειες, είναι τα όνειρα, οι ανεκπλήρωτες επιθυμίες, μια μουσική, μια φωτογραφία, μια φευγαλέα εικόνα, μια λέξη. Φυσικά η όποια έμπνευση είναι μόνο το έναυσμα, η αφετηρία για μια δύσβατη διαδρομή με εκπλήξεις και ενίοτε απρόσμενη κατάληξη.

Το τελευταίο βιβλίο μου «Διπλή όψη», όπως μαρτυρά ο τίτλος έχει δύο μέρη, «Η Κάρμεν φορούσε μαύρα», «Ο Άλλος εν λευκώ». Πρόκειται για δύο αυτοτελείς μονολόγους, που όμως συνομιλούν, συνδέονται με νήματα κοινά. Οι ήρωες, σε υψηλές θερμοκρασίες, αφηγούνται αποσπασματικά, σκέφτονται, αναπολούν, λυπούνται, προβληματίζονται. Η μορφή είναι κυρίως θεατρική με εμβόλιμα κατά τόπους ποιητικά στοιχεία. Είναι το είδος της γραφής που απολαμβάνω. Ο θεατρικός μονόλογος και ως αναγνώστη και ως συγγραφέα με γοητεύει ιδιαίτερα. Αισθάνομαι σαν ηθοποιός που δεν υποδύεται απλά έναν ρόλο, είναι ο ρόλος.

Είμαι τυχερή όσο αφορά την έκδοση. Είναι το τρίτο κατά σειρά βιβλίο μου από τις εκδόσεις «Εύμαρος» και η συνεργασία μας εκτός από άψογη έχει αυτή τη δυσεύρετη ζεστασιά και ζωντάνια της παρέας.
Μόνιμη ενασχόληση είχα και έχω το διάβασμα. Φυσικά ως συνταξιούχος πλέον έχω περιορισμένες δραστηριότητες, αν και εξακολουθώ να διδάσκω σ’ ένα κοινωνικό φροντιστήριο, απ’ όπου εισπράττω περισσότερα απ’ όσα προσφέρω.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Μαρία Εμ. Μαραγκουδάκη γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης. Ζει στην Αθήνα. Έχει εκδώσει την  ποιητική συλλογή «Έστω ότι…» (Οδός Πανός 2010), τη συλλογή διηγημάτων «Μηδενική γωνία» (Εύμαρος 2017), τον θεατρικό μονόλογο «Μαύρο γιασεμί» (Εύμαρος 2019), τη συλλογή διηγημάτων «ΔΙΠΛΗ ΟΨΗ» (Εύμαρος 2020). Επίσης συμμετέχει  στην περιοδική έκδοση (dPgeneration 2017) με οκτώ διηγήματα καθώς και στο συλλογικό έργο : «Εννέα Όγδοα»  (Εύμαρος, 2018) ενώ δημοσιεύει τακτικά βιβλιοκριτικές στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο.


⸻⸻⸻⸻⸻⸻


«ΑΡΓΩ»  ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ

«Διαδικτυακές συναντήσεις ερασιτεχνικής λογοτεχνικής δημιουργίας»


Ανοιχτή Πρόσκληση 

σε ερασιτέχνες δημιουργούς λογοτεχνικών κειμένων 


Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι, 

στον Πολιτιστικό - Επιστημονικό Σύλλογο «ΑΡΓΩ» θέλουμε και προσπαθούμε να παραμείνουμε παρόντες ακόμα και στις δύσκολες συνθήκες που επέβαλε σε όλους μας η πανδημία, που μας απαγόρευσε για λόγους ελέγχου της διασποράς της τις ανοικτές συναντήσεις μας.  

Διατηρούμε αμείωτη την βασική μας επιδίωξη, την ανάπτυξη και ενίσχυση της ερασιτεχνικής πολιτιστικής δημιουργικότητας, σε όλες της τις μορφές και αναζητούμε αδιάκοπα νέους τρόπους έκφρασης της και μέσω διαδικτύου.

 Ήδη, όλα αυτά τα χρόνια ο κορμός των δράσεών μας κινείται σε αυτή τη λογική  δίνοντας ευκαιρίες σε πολλές δεκάδες μέλη και τους φίλους μας να παρουσιάζουν και να αναδεικνύουν με επιτυχία ατομικές, ή συλλογικές δημιουργίες τους.

Μια νέα πρωτοβουλία μας είναι οι «Συναντήσεις ερασιτεχνικής λογοτεχνικής δημιουργίας».  

Ξέρουμε όλοι πως πολλοί από εμάς γράφουμε, ποίηση ή πεζά, δεν «δημοσιεύουμε» όμως όλοι…  

Η «ΑΡΓΩ» θέλει να δώσει την ευκαιρία σε όλους τους ερασιτέχνες λογοτέχνες, Χαλανδραίους κατά προτεραιότητα, να αποκτήσουν βήμα παρουσίασης των πονημάτων τους!   

Στείλτε μας οι ενδιαφερόμενοι ό,τι θέλετε! Ποιήματα, σύντομα πεζά.  

 Η Ομάδα Λογοτεχνίας του Συλλόγου θα προγραμματίσει την παρουσίασή τους, χωρίς κριτήρια αξιολόγησης, αλλά σταδιακά: με την μορφή βιντεοσκόπησης ανάγνωσης από τον δημιουργό αποσπασμάτων και μιας «συνέντευξης-συνομιλίας» μας, ή δημοσίευσης στο blog του Συλλόγου.  

Περιμένουμε να ανταποκριθείτε!   

⸻⸻⸻⸻⸻⸻


⸻⸻⸻⸻⸻⸻

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ




Βιογραφικό συγγραφέα

O Nίκος Συρμαλένιος γεννήθηκε το 1950 στην Αθήνα και κατάγεται από τη Μήλο. Αποφοίτησε από το Βαρβάκειο και στη συνέχεια σπούδασε Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Bologna (Ιταλία).
Εργάστηκε για πολλά χρόνια στο Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών, στους τομείς των δημοσίων επενδύσεων και της περιφερειακής ανάπτυξης.
Συμμετέχει στην ανανεωτική αριστερά από τα χρόνια της δικτατορίας.
Εκλέχτηκε νομαρχιακός σύμβουλος Κυκλάδων ως επικεφαλής της «Συν-Κυκλαδικής Πρωτοβουλίας» στις Αυτοδιοικητικές εκλογές του 2002 και το 2006. Εκλέχτηκε επίσης το 2010 στην Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου ως επικεφαλής του συνδυασμού «Πολίτες Κόντρα στον Καιρό».
Από το Μάιο του 2012 έως τον Ιούνιο του 2023 υπήρξε βουλευτής Κυκλάδων.

Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου:

"Η φοιτητική ζωή, τα νεανικά όνειρα, οι φιλίες, ο έρωτας και η επανάσταση με έντονο και καθοριστικό παράγοντα την αντιδικτατορική δράση των φοιτητών στην Μπολόνια της Ιταλίας είναι το θέμα αυτού του βιβλίου. Μέσα από την προσωπική αφήγηση του συγγραφέα, μια αφήγηση που διατηρεί τόσο την πολιτική σκέψη όσο και την φρεσκάδα της νεανικής επαναστατικής ορμής, παρουσιάζονται σημαντικές στιγμές του φοιτητικού αντιδικτατορικού κινήματος στην Ιταλία, με τις προσδοκίες, τις ελπίδες, τα οράματα, τις ανατροπές και τις απογοητεύσεις."

⸻⸻⸻⸻⸻⸻


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Αγαπητές φίλες και φίλοι, η Λέσχη Ανάγνωσης
του Πολιτιστικού & Επιστημονικού Συλλόγου Χαλανδρίου "Αργώ"

σας προσκαλεί τη  Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου 2024 και ώρα 19.30
σε συζήτηση για το μυθιστόρημα του Χουάν Ρούλφο 
"Πέδρο Παράμο" (Αθήνα 2024, εκδ. Πατάκης).

Για τον συγγραφέα και το βιβλίο θα μιλήσουν: - Μποφυλάτος Σταύρος, φιλόλογος
                                                                            - Γιαννοπούλου Έφη, μεταφράστρια.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του συλλόγου μας (Σοφ. Βενιζέλου 20 και Καραολή Δημητρίου, στο κέντρο του Χαλανδρίου).
Δηλώστε τη συμμετοχή σας στο e-mail:  argohalandriou@yahoo.com 


Βιογραφικό σημείωμα συγγραφέα :

Ο Χουάν Ρούλφο γεννήθηκε στις 16 Μαΐου 1917 στη μεξικανική επαρχία του Χαλίσκο, όπου και έζησε τα πρώτα του χρόνια. Μέχρι τα δέκα του χρόνια έχει χάσει και τους δύο γονείς του. Το 1932 αποφασίζει να ξεκινήσει νομικές σπουδές στην Γκουανταλαχάρα, αναγκάζεται όμως να διακόψει λόγω μιας απεργίας διαρκείας στο πανεπιστήμιο. Το 1935 μετοικεί στην Πόλη του Μεξικού, όπου προσπαθεί να συνεχίσει τις σπουδές του, αλλά χωρίς επιτυχία. Σχετίζεται με λογοτεχνικούς κύκλους και αρχίζει να δημοσιεύει σε διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά τα διηγήματά του, δεκαπέντε από τα οποία θα εκδοθούν το 1953 σε μια συλλογή με τον τίτλο "O κάμπος στις φλόγες" (Εκδόσεις Πατάκη, 2011, μτφρ. Έφη Γιαννοπούλου), στην οποία θα προστεθούν αργότερα άλλα δύο. Το διάστημα αυτό είναι υπότροφος του Κέντρου για τους Αμερικανούς Συγγραφείς και ετοιμάζει το μυθιστόρημά του, που αρχικά επρόκειτο να έχει τον τίτλο "Τα μουρμουρητά", αλλά θα εκδοθεί το 1955 με τον τίτλο "Πέδρο Παράμο" (Εκδόσεις Πατάκη, 2005, μτφρ. Έφη Γιαννοπούλου). Και τα δύο βιβλία του Ρούλφο έχουν άμεσο και σημαντικό αντίκτυπο στη λατινοαμερικάνικη λογοτεχνία και επηρεάζουν πολλούς νεότερούς του συγγραφείς. Ωστόσο δε θα εκδώσει τίποτα άλλο μέχρι τον θάνατό του. Στη διάρκεια της ζωής του θα βραβευτεί πολλές φορές για το λογοτεχνικό του έργο, μεταξύ των οποίων το 1970 με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας του Μεξικού και το 1983 με το σημαντικό ισπανικό βραβείο Principe de Asturias. Παράλληλα, ασχολείται με τη φωτογραφία, και το αρχείο του περιλαμβάνει χιλιάδες φωτογραφίες του Μεξικού και των ανθρώπων του. Πεθαίνει στις 7 Ιανουαρίου 1986. Το συγγραφικό του έργο, παρά τη μικρή του έκταση, έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, έχει υμνηθεί από πολύ σημαντικούς συγγραφείς και τον κατατάσσει μεταξύ των σημαντικότερων συγγραφέων του 20ού αιώνα.

  



⸻⸻⸻⸻⸻⸻



Σχόλια